I dag fylder min ældste søn, Robert 40 år.
Da jeg skulle til at skrive dagens indlæg til berlin-nyt, fik jeg lyst til at sende en fødselsdagshilsen til ham ved at kigge tilbage på, hvordan det så ud i Berlin anno 1976 – mange år før jeg begyndte at interessere mig for byen, men hvor jeg gik i gang med min uddannelse som tysk korrespondent – så interessen for det tyske var dog tilstede.
Rbb Abendschau har et indslag liggende med sammendrag fra Abendschau-udsendelser fra 1976. Det var jo dengang den kolde krig herskede, jerntæppet delte Europa og berlinmuren stadig stod solidt og delte byen i Øst- og Vestberlin.
I udsendelsen får man nogle indtryk af, hvordan der var i Berlin i 1976. Dels gadebilledet og folks påklædning, men også de emner, som var på dagsordenen i datidens Berlin. I et af indslagene spørges folk på gaden om udeblivelsen af en lovet stigning i pensionen, og det er ikke begejstrede svar fjernsynet får. En ældre mand siger dog, at vestberlinerne ikke skal klage, de kan jo prøve at komme til østberlin og se, hvordan det er der, siger han.
Alvoren kigger også frem i indslaget, der fortæller om efterlysning af nogle politiske terrorister fra RAF. De bliver ikke fundet, fortælles det – de tog til DDR.
Et andet større indslag handler om Wolf Biermann’s Ausbürgerung, som også var en ret stor sag dengang. Han blev simpelthen smidt ud af DDR som uønsket borger og slår sign ned i Vestberlin, hvor han er med til at grundlægge en komité for forfulgte kunstnere i DDR. Og man ser ham udtrykke bekymring for de forfulgte borgere i DDR. Samme Wolf Biermann var i øvrigt på scenen til showet ved Brandenburger Tor, som jeg overværede ved 25 års jubilæet for murens fald. En stor oplevelse at høre ham der.
Se Abendschau anno 1976 her.
Nu 40 år efter er det en helt anden by, men hvor historien om muren stadig spiller en stor rolle, også i den helt aktuelle Abendschau fra i går aftes, (15:58 min inde i udsendelsen) – se den her.