Zille Museum

På besøg hos Zille i Nicolaiviertel

Hver tirsdag eftermiddag kan man tilbringe en hyggelig eftermiddag i “Alt-berliner” stil i Zille-Stube i Nicolaiviertel. “Zille” underholder med anekdoter, der er kaffe og kage og der bliver spillet musik på den gamle grammofon. Der er mere info på denne hjemmeside http://berlin-nikolaiviertel.com/veranstaltungen/

Skal man vide lidt mere om, hvem Zille var, kan det være en god idé, at besøge Zille-museet, som ligger i Propstrasse i Nicolaiviertel. Jeg besøgte det for et års tid siden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADer står Zille Museum oven over et butiksvindue, ellers er der ikke meget, der ligner et museum udenfor. Man går ind i butikken og køber en billet – som er et postkort med et af Heinrich Zilles fotografier fra Berlin. For Zille var nemlig også en ivrig og dygtig fotograf. Så bliver man ledt ind i baglokalet og op ad en trappe og oppe ovenpå er museet. I et lille filmrum, hvor der vises en film om Zilles liv, den begyndte jeg med at se.

Egentlig var Zille uddannet litograf og arbejdede som sådan, indtil han blev fri kunstner. Han udstillede som medlem af Berliner Secession og tegnede til de førende aviser. Han var ven med Max Liebermann og blev også medlem af kunstakademiet. I eftertiden er han dog mest kendt for sit sociale engagement og for at skildre det folkelige miljø og livet på gaden i Berlin omkring århundredskiftet og i Weimarrepublikken i form af karikaturer og socialkritiske tegninger og tekster. Han støttede iøvrigt også socialt dårlige stillede med økonomiske midler, hvor der var brug for det.

Der er mange fine fotografier fra Berlin udstillet på museet – ofte menneskeskildringer og miljøskildringer. Og selvfølgelig er der også mange af hans fine tegninger udstillet. Det er ikke et sted, man går i timevis, men det er sjovt at have set det og vide hvad Heinrich Zille var for en fyr – for han hører med til Berlins historie. Og så er det godt at være lidt forberedt, hvis man vil møde ham i Zille-Stube…

Foto: Kirsten Andersen
Foto: Kirsten Andersen

Det er også muligt at høre Zille selv fortælle, hvis man finder hans statue på Nicolaiviertel og scanner qr koden med sin telefon.

Zille hører med til Berlin, så brug et par timer på at lære ham at kende!

Skriv et svar