25 året for murens fald

25 års jubilæet for murens fald er på alles læber i denne tid her i Berlin.  Det er i TV, radio, aviser og på byens plakater. Og der forventes et boom af gæster i Berlin i dagene omkring den 9. november.

Endnu har jeg ikke deltaget i noget arrangement, der direkte har med murens fald at gøre. Men når man færdes i Berlin mindes man jo ustandselig om, at byen har været delt og den forudgående historie. Selvfølgelig gør man det.

Der er mange, der har bedt mig om at skrive noget om 25 års jubilæet, og hvad der sker i den anledning. Og det skal jeg gerne gøre. Jeg kan selvfølgelig ikke tage alt med, men nævne de store arrangementer og henvise til hjemmesider, hvor man kan gå videre.

Det store højdepunkt bliver det man kalder Lichtgrenze og Ballonaktion. Fra den 7. – 9. november opstilles en lysinstallation med tusinder af oplyste heliumballoner på den ca. 15 km lange strækning af den tidligere murgrænse fra Bornholmer Straße via Bernauer Straße til Reichstag og Brandenburger Tor, forbi Potsdamer Platz, Checkpoint Charlie og East Side Gallery til Oberbaumbrücke. Langs strækningen vil der være stationer med information til publikum og mulighed for at deltage i rundvisninger og se historiske filmcollager. På selve dagen, den 9. november kl. 19 vil Klaus Wowereit ved Brandenburger Tor give signal til at slippe ballonnerne fri, så de vil stige mod himlen som symbol på åbning af grænsen. Og Daniel Barenboim vil dirigere Staatskapelle Berlin i Beethovens Ode an die Freude (9. symf.)

For mange vil en spadseretur langs lysinstallationen og festen ved Brandenburger Tor nok være højdepunktet, og det bliver sikkert også vores program – forhåbentlig så tæt på Brandenburger Tor som muligt. Men der er utallige begivenheder forbundet med jubilæet. På berlin.de’s side om 25 års jubilæet kan I finde alle begivenhederne under den paraply. Vær opmærksom på, at man skal scrolle ned under billedet for at se oversigten over begivenheder. Læg også mærkt til, at der er forskellige muligheder at indsnævre sin søgning på. Også visitberlin.de er værd at besøge – det er nok nogenlunde de samme begivenheder, der publiceres, men der er forskellige måde at søge på.

Et besøg på Gedenkstätte Berliner Mauer ville også være meget relevant i forbindelsen med 25 års jubilæet for murens fald, se mere på http://www.berliner-mauer-gedenkstaette.de/de/index.html.

Skriv et svar