Mindested og udendørs udstilling for “eutanasi”-myrdede

Gedenk- und Informationsort für die Opfer der nationalsozialistischen »Euthanasie«-Morde. Foto Kirsten Andersen
Foto Kirsten Andersen

En aften, jeg skulle til koncert i Philharmonie, opdagede jeg en ny udendørs udstilling lige ved siden af Philharmonien, på adressen Tiergarten 4. Som mange af de andre, der var kommet i god tid til koncerten, gik jeg over for at se, hvad det drejede sig om.

Det viste sig at være Gedenk- und Informationsort für die Opfer der nationalsozialistischen »Euthanasie«-Morde (Minde- og Informatonssted for ofrene af nazisternes “eutanasi”-mord), som er blevet åbnet 2. september i år. Eutanasi står selvfølgelig i anførelsestegn, da det ikke drejer sig om medlidenhedsdrab. Ordvalget var blot en af nazisternes typiske måder på at skjule de grusomme kendsgerninger. Det handler om de dræbte handicappede og i nazisternes øjne ikke samfunds-duelige mennesker. Stedet for udstillingen er ikke tilfældig valgt. Det var på adressen Tiergarten 4, at nazisternes planlægning af “eutanasi”-mordene fandt sted.

I den nye udgave af MuseumsJournal fortælles der også om det nye mindesmærke, og her nævnes det, at pårørende til ofrene har været taget med i planlægningen og udførelsen af udstillingen. Udstillingen viser nemlig en række af ofrene med billeder og biografi. Det fortælles endvidere, at udstillingen suppleres af en hjemmeside. Den har jeg været inde på, og her ligger en mængde information, som jeg også kun kan anbefale at læse. I får det direkte link til hjemmesiden her. Hvis I inde på hjemmesiden vælger Startseite kan I også se hjemmesiderne for andre mindesteder for nazisternes ofre.

Nazisternes myrderier er en grusom ting at tænke på. Jeg synes, at man skylder ofrene at gå omkring de udstillinger og mindesteder, der efterhånden er blevet oprettet.

Gedenk- und Informationsort für die Opfer der nationalsozialistischen »Euthanasie«-Morde. Foto: Kirsten Andersen
Gedenk- und Informationsort für die Opfer der nationalsozialistischen »Euthanasie«-Morde. Foto: Kirsten Andersen

Skriv et svar