Zille Museum

I denne sommer besøgte jeg Storm P. Museet i København. Det er en meget fornøjelig oplevelse. Alle  danskere (tror jeg) kender Storm P., om ikke andet så udtrykket Storm P. opfindelse.

Hvad har Storm P. så med Berlin at gøre? Jeg vil formode, at han har været der dengang i 1920’erne, dog kan jeg ikke finde dokumentation på det. Men når jeg indleder med Storm P., er det fordi jeg i dag vil fortælle om museet for tegneren Heinrich Zille. Jeg mener, man  godt kan sammenligne ham og Storm P. hvad popularitet og miljø angår. Heinrich Zille er lidt tidligere end Storm P. (1858-1929). Han fik i sin levetide anerkendelse som kunstner, men er i eftertiden mest husket for sine humoristiske skildringer af det jævne og folkelig miljø. Når man besøger Storm P. museet og når man besøger hjemmesiden, kan man se, at der gøres meget ud af at fremhæve Storm P. som billedkunstner, men han er nok alligevel mest kendt for sine tegninger.

Jeg har ikke besøgt Zille Museum i Berlin endnu – det skal jeg gøre engang. Men Zille er en af de Berlinere som er med på udstillingen Berlin Macher i Ephraim Palais, som vises indtil 28. oktober, og i kataloget til udstillingen kan man læse hans biografi. Han var uddannet litograf og arbejdede som sådan, indtil han blev fri kunstner. Han udstillede som medlem af Berliner Secession og tegnede til de førende illustrerede blade. Han blev også medlem af kunstakademitet og udnævnt til professor. Men han er i eftertiden mest kendt for sit sociale engagement og for at skildre det folkelige miljø og livet på gaden i Berlin omkring århundredskiftet og i Weimarrepublikken i form af karikaturer og socialkritiske tegninger og tekster.

Hvis I vil se museet skal I lige tænke på, at der kun er åbent i månederne april-oktober, begge inklusive.

Læs evt. mere om Zille på Zille Museums hjemmeside. Se evt. også hjemmesiden for Zille Revue, hvor I kan opleve Zille’s Miljöh.

 

Skriv et svar