25 års jubilæum på DHM

I oktober måned i år er det 25 år siden Deutsches Historisches Museum blev grundlagt. Det fejres på behørig vis i flere dage og med flere udstillinger.

Selve markeringen af jubilæet finder sted den 23. oktober med deltagelse af officielle gæster. For publikum markeres jubilæet med fri entré den 27. og 28. oktober. Der er åbent hus og en række arrangementer som teater, åbne værksteder, rundvisninger osv.

Men jubilæet markeres også med to særudstillinger: Verführung Freiheit. Europäische Kunst seit 1945 og Im Atelier der Geschichte. Die Gemäldesammlung des Deutschen Historischen Museums. 

Den første af dem åbner på onsdag den 17. oktober. DHM har en forbasket god måde at lave udstillinger på. De sætter gerne en stor lup på et emne, og derefter anskuer de det fra forskellige vinkler, ofte med kunst som talerør. Denne gang sætter de fokus på menneskerettigheder,  frihed og demokratibegrebet i Europa siden 1945. Det er en kendt opfattelse, at kunsten ofte formidler den politiske og samfundsmæssige tilstand længe før andre får øjnene op for det. Som udstillingsteksten siger, så viser denne udstilling ikke den sædvanlige øst-vest kolkrigs-diskurs. Den handler derimod om, at både den østlige socialisme og de vestlige demokratier byggede på samme idéhistoriske rødder og værdier som menneskerettigheder, lighed og frihed. Men de blev som bekendt fortolket forskelligt.

Jeg synes det kunne være interessant at se, hvordan udstillingens 113 kunstnere fra 28 europæiske lande beskæftiger sig med dette tema. Udstillingen vises indtil 10. februar næste år. Udstillingen får i øvrigt sin egen blog, og der er en række arrangementer knyttet til den.

Den anden udstilling viser også kunstneres måde at fremstille historien på. Men for mange af værkernes vedkommende er det nok på en lidt anden og mere neutral måde – og dog. For selv i  et portræt af en kejser eller kejserinde eller en gengivelse af en historisk begivenhed kan kunstnere jo lægge deres egen små symboler og referencer ind – der viser deres personlige eller politiske holding til emnet. Men udstillingen fra DHM’s malerisamling. Denne udstilling åbner den 25. oktober og vises indtil april næste år.

Hvis der er en offentlig omvisning, når I besøger udstillingerne, så tag den med. Ellers tag en audioguide.

http://www.dhm.de/jubilaeum/

http://www.dhm.de/ausstellungen/verfuehrung-freiheit/

http://www.dhm.de/ausstellungen/gemaelde/

Skriv gerne en kommentar