Berlin besøg med koldkrigstema

Som tidligere nævnt, så skal jeg sammen med Lisbeth en tur til Berlin i slutningen af november. For nogen tid siden skrev jeg om hvilke koncerter og forestillinger vi har planlagt at skulle se. Da skrev jeg, at vi også har planlagt nogle udstillinger,og at jeg ville skrive om dem senere. Det bliver i dag:

Vi skal se Neue Nationalgalerie for det kan Lisbet huske hun så engang, da det var helt ny og omdiskuteret. Hun havde familie i Berlin og var på besøg – lang tid før murens fald altså. Så hvis I kan fornemme at den kolde krige og den delte by er gennemgående i vores program, så er det fordi, Lisbeth har nogle minder fra Berlin, da det var forbundet med frygt og anspændthed at bevæge sig ind til Vestberlin. Det har jeg heldigvis ikke prøvet.

Vi begynder altså med kunstudstillingen “Den delte himmel” i Neue Nationalgalerie på Kulturforum. Dernæst har DHM en udstilling der hedder Fokus på DDR, så den tager vi også med. Vi skal selvfølgelig også en tur på DDR’s prestige-boulevard Karl-Marx-Allée,  hvor vi skal kigge ind på Café Sibylle og se den lille udstilling om gadens historie. Ved Bahnhof Friedrichstrasse skal vi se udstillingen i Tränenpalast om hvordan det var at stå ved grænsestationen øst-vest og sige farvel til famlien på den anden side af den kolde krig. Vi skal besøg Brecht og Weigels lejligheder (jeg for 4. gang – men bliver aldrig træt af det), og vi skal omkring Check Point Charlie, hvor vi kan se den nye Black Box og håber at Mauerpanorama bliver forlænget. Ellers må vi besøge Gedenkstätte Berliner Mauer i Bernauerstrasse, hvor man får en grundig beretning om murens historie. På Berlinische Galerie skal vi se fotoudstillingen med billeder fra DDR fra 1945 til begyndelsen af 1990’erne. Vi slutter koldkrigstemaet med et besøg i Willy Brandt Forum på Unter den Linden – det var Willy Brandt der med sit Knæfald i Warzawa var med til at tø den kolde krigs politik op.

Men vi går nu også et skridt længere tilbage i historien og beskæftiger os med 2. verdenskrig og tiden op til den kolde krig. Her skal vi se Topografie des Terrors, Anne Frank Centrum og Gedenkstätte Deutscher Widerstand.

Som ren fornøjelse vil vi se Filmmuseet i Sony Center på Potsdamer Platz, Schinkel udstillingen på Kulturforum og vi skal også lige ind og kigge Gedächtniskirche, som vi vil komme til at gå forbi hver dag fra Rankestrasse og til S-toget på vej ind til Mitte.

I kan nok forstå, at vi får travlt – for vi skal også nå at shoppe i KaDeWe og Dussmann  – vi skal på konditori Buchwald og spise Baumkuchen og vi skal smage Tigertörtchens fine kager i Nikolai Viertel. Det kan vi vist godt tillade os, sådan som vi skal spæne rundt. Mon ikke?

Jeg har ikke sat link ind her på alt det vi skal se, men det meste af det kan I finde under menuerne.

 

Skriv et svar