Udstilling om DDR’s spøgelsesbanegårde

På S-Bahnhof Nordbahnhof vises en udstilling om grænse- og spøgelsesbanegårde i den delte by.

Da Berlinmuren blev bygget i 1961, blev banestrækningerne for S- og U-bahn også afbrudt. Stationerne på linierne, som blev lagt øde,  kaldtes uofficielt for Geisterbahnhöfe, altså spøgelsesbanegårde. Det var fx stationerne Potsdamer Platz og Unter den Linden.

Der var 2 U-Bahn linier og 1 S-Bahn linie, som havde udgangspunkt og endestation i Vestberlin. Her kørte togene under jorden gennem de spærrede stationer – selvfølgelig uden at standse.

Alle skilte over jorden var fjernet fra bybilledet, nedgangene muret til og stationerne var bemandet med bevæbnede vagter. Alligevel forsøgte flere at flygte gennem banetunnellen, men de fleste lykkedes det ikke for.

Da muren faldt og byen blev forenet, blev afspærringerne fjernet og trafikken mellem øst og vest igen aktive på alle linierne.

På udstillingen på Nordbahnhof kan man helt gratis i banegårdens åbningstid se film og plancher om grænse- og spøgelsesbanegårdene, ligesom det er markeret på Nordbahnhof, hvor afspærringsmurene var. Udstillingen er en del af Gedenkstätte Berliner Mauers udendørs udstillinger. Se mere på museumsportal.de.

Se også en meget interessant YouTube video om udstillingen her

Skriv et svar