Staatsoper Unter den Linden…i Bismarckstr.

Som bekendt spiller Staatsoper Unter den Linden for tiden i Schiller Theater i Bismarckstr. Jeg har endnu ikke nået at overvære en forestilling der, men der er noget, der tyder på, at jeg får mulighed for det.

Tagesspiegel bragte i går en længere artikel, hvor det fortælles, at det trækker ud med renoveringen af Staatsoper. Nu taler man om, at det bliver i 2015, at der ikke lyder arier i salen Unter den Linden. Det er to år senere en oprindeligt planlagt – og det er endda usikkert om det så holder.

Der er flere grunde til at det trækker ud. Det er en bygning fra 1741, så der er vel meget der skal friskes op på. Det siges også at alt det indre i bygningen er ryddet. Der er problemer med at holde grundvandet ude, så en underjordisk gang til transport af kulisser bliver væsentligt vanskeligere at etablere, end man havde regnet med. Det bliver selvfølgelig også en del dyrere. Det er dog ingen overraskelse, siger folkene, der står for renoveringen. Der er ikke noget alarmerende i det.

Men forsinkelsen af færdiggørelsen betyder, at der kommer røde tal på bundlinien for Staatsoper. Der er er mindre publikumspladser i Schiller Theater, så der sælges ikke så mange billetter, som hvis man var kommet tilbage til Staatsoper til planlagt tid. Det får også betydning for Komische Oper, som skulle være rykket ind i Schiller Theater, når Staatsoper forlader stedet. Så nu kommer det til at trække ud med renoveringen af Komische Oper.

Det er altid godt stof for en avis, at sådan noget bliver dyrere og trækker ud. Og i Berlin trækkes der på smilebåndet, når man taler om, hvornår dette og hint byggeri er færdigt. På grund af den langvarige udsættelse af den lufthavn, selvfølgelig. Da vi var i Deutsche Opers nye eksperimenterende scene, hed det også i teaterdirektørens tale, at “der trods alt er nogle byggeprojekter, der bliver afsluttet i Berlin” – hvorefter der hørtes latter fra publikum.

Men man skal huske, at Berlin også er en by, hvor de har været vant til at restaurere på bygninger lige siden 2. verdenskrig – og de er gode til at finde løsninger og lade kulturen komme i forgrunden. Det vil jeg håbe, de bliver ved med, for det er en af grundende til at jeg er så glad for den by.

Læs selv artiklen om Staatsoper i Tagesspiegel.

Skriv et svar