Mordet på Mozart?

Mange husker vist Milos Formans Oscarbelønnede film om Mozart, hvor det antydes, at Salieri forgiftede Mozart.

At de russiske forfattere Puschkin og Dostojewski har behandlet temaet og komponisterne Nikolai Rimsky-Korsakow og Schostakowitch på grundlag af deres tekster har skrevet operaen Mozart og Salierei, det vidste jeg ikke.

Der er ikke noget bevis for mordet, og det er vist en almindelig opfattelse, at Mozart døde af sygdom. Det er et tema, som altid kan være genstand for diskussion og godt stof til romaner og film. For hvad døde han af, Mozart, som havde så kort et liv, men har beriget mennesker med sin musik i så mange år?

Det spørgsmål tager Staatsoper i Schillertheater op med forestillingen Mord an Mozart – Eine relative Vernichtungstheorie. Forestillingen med premiere den 28. februar bygger på ovennævnte tekster og kompositioner og indeholder også tekster af Albert Einstein und Sigmund Freud. Men ikke nok med det, Josef Stalin og Joseph Beuys – ja selv Jesus er også med i stykket. Og ja, der er selvfølgelig også musik af Mozart at høre.

Det lyder da som et spændende projekt, og jeg vil håbe det er noget, de taget op igen senere, når jeg har mulighed for at se.

Se mere om spilledatoer på Staatsopers hjemmeside.

For at sætte publikum i rette stemning inden premieren viser Staatsoper Milos Formans film den 23. januar. Læs mere om det her.

Foto: Kirsten Andersen
Foto: Kirsten Andersen

Skriv et svar