Mindesmærkernes dag

Både i dag og i morgen er det dage med åbne mindesmærker i hele Tyskland. Men her på bloggen interesserer vi os udelukkende for mindesmærkerne i Berlin. Der er så mange, så det måske nok er vanskeligt at vælge dem ud, som man gerne vil kigge nærmere på.

Efter at jeg læste en artikel i Tagesspiegel om de åbne mindesmærker kunne jeg godt beslutte mig til, hvad jeg gerne ville se. Artiklen fortæller nemlig, at man kan komme ind og se Haus des Lehrers ved Alexanderplatz. Hvorfor er nu det et mindesmærke? vil nogen måske spørge. Det er det, fordi bygningen er fredet – på tysk hedder det, at det (står under mindesmærkebeskyttelse (“unter Denkmahlschutz steht”).

Alle der har besøgt Berlin og været i nærheden af Alexanderplatz, har også lagt mærke til det karakteristisk hus med billedfrisen, der skildrer folkets liv. Frisen, der er 7 m høj og 125 m lang omkring huset og består af ca. 800.000 mosaiksten, regnes for at være Europas største kunstværk.

Huset blev bygget i begyndelsen af 1960’erne og skulle være et arkitektonisk bevis for, at DDR havde en moderne byggekultur. Arkitekten var Hermann Henselmann, som også stod bag de fleste bygninger på Karl-Marx-Allée. Huset blev betegnet Kulturhaus für Pädagogen, og er altså senere blev omdøbt til Haus des Lehrers. I dag kan firmaer leje sig ind i kontorlokaler.

Oplysninger her er fra hjemmesiden om Haus des Lehrers, som er ganske interessant at besøge og temmelig relevant, hvis man kunne tænke sig at kigge indenfor i huset i morgen kl. 14-16, se mere her.

Besøg endelig også hjemmesiden for Tag des offenen Denkmals Berlin og søg jeres mindesmærke ud. Der er også en app, man kan downloade – en app er ofte en god hjælp.

Foto: Kirsten Andersen
Foto: Kirsten Andersen

Skriv et svar