3. oktober – genforeningstag

Den 3. oktober i år er det 25 år siden, at Tyskland igen blev forenet som et land. Genforeningsdagen, på tysk Tag der Deutschen Einheit er “Feiertag”, en national-dag, der holdes som en “helligdag” – i anførelsestegn, fordi det jo ikke er en kirkelig helligdag, men som på disse er forretninger lukket og det er en fridag. Dagen markeres selvfølgelig med festligheder og særlige festligheder her ved 25 års jubilæet.

Hvis I har haft svært ved at finde noget om den officielle jubilæumsfest i Berlin, skyldes det, at der ikke afholdes nogen officiel festlighed i Berlin.  Tag der Deutschen Einheit fejres altid i det forbundsland, hvor  Forbundsrådspræsidenten (Präsident des Bundesrates) hører hjemme, og det er for tiden Hessen. Så den officielle jubilæumsfest finder sted i Frankfurt am Main, hvor den siddende forbundsrådspræsident Volker Bouffier bor. Der festes fra 2.-4. oktober under mottet “Grenzen überwinden” – at overvinde grænser. Et højst aktuelt tema, men selvfølgelig også præcis det, som skete for 25 år siden. Der ventes op til en million gæster til festlighederne. Se mere her.

Til jer, der som jeg fejrer dagen i Berlin, er der selvfølgelig også arrangeret noget, blot ikke de officielle. På Deutsches Historisches Museum i Berlin vises f.eks. udstillingen Alltag Einheit, som handler om genforeningen for 25 år siden. At se den er for mig en del af fejringen af dagen. Og så er der som sædvanligt folkefest ved Brandenburger Tor, og det har jeg da tænkt mig at tage en smut omkring ind imellem alle de andre planer, jeg har om udstillinger, koncerter osv.

Brandenburger Tor
Brandenburger Tor 2012. Foto Kirsten Andersen

 

 

 

 

Skriv et svar