Mies van der Rohe

I dag er det 128 år siden, arkitekten Mies van der Rohe blev født. Det synes jeg ikke skal forbigås her på berlin-nyt. Mies van der Rohe har nemlig sat et meget stort, men også mindre fodspor i Berlin.

Det store fodspor er Neue Nationalgalerie på Kulturforum. Den flotte udstillingsbygning med stålkonstruktioner og store glaspartier er et typisk eksempel på den moderne arktiektur, som han blev kendt og beundret for. Bygningen overser man ikke, når man kommer forbi – og er vejret og lyset rigtigt opstår der flotte spejlinger med i de store glaspartier. Jeg fik et billede, hvor skyskraberne på Potsdamer Platz også er kommet med.

Et af de mindre fodspor er Haus Lemke i Alt-Hohenschönhausen. Det var den sidste bygning, som Mies van Rohe tegnede, inden han udvandrede pga. nazisternes magtovertagelse. Huset ligger i den tidligere DDR del af byen, og det har det også lidt af gennem tiden. Det har været brugt af Ministerium für Staatssicherheit og blev ikke vedligeholdt, men efter genforeningen er det blevet restaureret, og i 2002 stod det færdigt til at blive åbnet for publikum. I dag bruges det til udstilling af moderne kunst og navnet er Mies van der Rohe Haus.

Lige for tiden vises en udstilling med den tjekkiskfødte kunstner Helmuth Stromsky. Han er tegner og billedhugger, og han har også tegnet huse i Bauhaus stil. I udstillingen har han lagt vægt på, at hans værker skal vise en tilknytbning til dden tidligere brug af rummet, hvor de udstilles. Udstillingen med Stromsky varer til den 1. Juni. Den 6. april og 4. maj kan man komme med på en rundvisning i huset, haven og i udstillingen.

Hvis I vil se billeder af huset kan I søge det på Google, der ligger en del billeder. Hvis I vil læse mere om huset og den aktuelle udstilling, kan I gå ind på hjemmesiden for Mies van der Rohe Haus.

Skriv et svar