Max Pechstein i Brücke-Museum

I morgen, søndag den 8. november, åbner Brücke-Museum udstillingen Max Pechstein. Pionier der Moderne.

Max Pechstein (1881-1955) var medlem af kunstnersammenslutningen Brücke i årene 1906-1912. Pechstein var uddannet fra  kunstakademiet i Dresden og havde succes med sit virke som kunstmaler. Han bliver dog tiltrukket af Brücke gruppens eksperimenteren med farver, perspektiv og ekspressive udtryk. Kunstnerne i gruppen havde den aftale, at de kun skulle udstille sammen. Den regel brød Pechstein og blev ekskluderet af gruppen i 1912, et år før gruppen opløstes.

Trods den kortvarige periode som kunstersammenslutning fik Brücke-malerne stor betydning for den tyske modernisme. Gruppens stil betegnes i kunsthistorien som ekspressionisme. Da Brücke-medlemmerne Karl Schmidt-Rottluffs og Erich Heckels i begyndelsen af 1960’erne besluttede at skænke deres værker til Land Berlin, og flere privatsamleres gaver og langtidslån kom til, tog Leopold Reidemeister, den daværende Generaldirektor der Staatlichen Museen zu Berlin, initiativ til at bygge Brücke-Museum i Dahlem. Læs mere om Brücke og museet her.

Max Pechstein er repræsenteret i Brücke-Museums samling med 16 malerier, 73 aquareller og 163 grafiske værker. Det ved jeg fra MuseumsJournal, som i sin seneste udgave har en artikel om udstillingen. Der vises ca. 100 værker på udstillingen, hvortil der også er indlånt ellers sjældent viste værker fra private samlinger. De udtryksfulde værker på udstillingen viser, hvor betydningsfuld en kunstner Pechstein var for den tyske ekspressionismes plads i kunsthistorien i det 20. århundrede. Udstillingen vises til den 13. marts 2016.

Hvis man har mere lyst til Max Pechstein, kan man besøge Max-Pechstein-Museum i Kunstsammlungen Zwickau (Pechsteins fødeby), som igen henviser til en hjemmeside for Max Pechstein, hvor I bl.a. kan læse en udførlig biografi om kunstneren. Klik her.

Billeder af de flotte malerier er alle hjemmesiderne straks mere karrige med, desværre. Men en google søgning på Max Pechstein og billeder giver til gengæld et væld af eksempler på malerierne. Dem synes jeg, I skal søge frem, for her kan man tydeligt se eksempler på, at Pechsteins malerier hele tiden viste, hvem og hvad han blev inspireret af under sine mange rejser. Vang Gogh, kubismen, naturfolk, livet ved kysterne osv. Altså søg på Max Pechstein på Google og vælg billeder i stedet for internet lige under søgelinien.

Jeg har ikke endnu besøgt Brücke-Museum, men efter at have researchet lidt på det, så er det kommet på listen over besøg til næste Berlin-tur. Det ligger i Grunewald og er nemt at komme til med den offentlige transport. Hver søndag kl. 11.30 er der offentlig omvisning i udstilling. Det koster ikke ekstra. Vær opmærksom på, at museet er lukket om tirsdagen.

1095px-Max_Pechstein,_1915

Skriv gerne en kommentar