Kunstkalender med minder om murens fald

afl kalender copyI anledning af 25 året for murens fald har kunstneren Annette Falk Lund udgivet en kunstkalender med motiver inspireret af tiden omkring murens fald. Kunstværket for hver måned stammer fra kunstnerens udstilling BLIND DATE, som vistes første gang i 2013.

Annette Falk Lund (f. 1964) er født og opvokset i DDR, og har således oplevet murens fald og Østblokkens sammenbrud på tæt hold. I 1993 flyttede Annette Falk Lund til Danmark, hvor hun siden har virket som fotograf og kunstner.

Kunstneren har i flere år udgivet en kunstkalender. I kalenderen for 2015 præsenterer hun en række værker, som henter inspiration i perioden omkring murens fald.

Denne periode, hvor alt forandrede sig så brat og magtforholdene opløstes, medførte nogle forhold, som vi udenforstående blev forskånet for, og som vi nok ikke helt kan sætte os ind i. Måske opdagede man som tidligere DDR-borger ved at se i Stasis arkiver, at ens gode ven i virkeligheden var sat på at overvåget en i stedet for. Ministeriet for statssikkerhed brugte jo at tilbyde mistænkte, at de kunne gå fri, hvis de ville være IM’er (Inoffizielle Mitarbeiter) og udspionere andre, som MfS havde kig på – i 1989 var antallet af medarbejdere i Mfs over 90.000. Og havde man haft en idealistisk tro på statssystemet – mere eller mindre indoktrineret – måtte man erkende, at det var en forkert ideologi, og at man havde støttet et styre, der var brutal overfor de af landets borgere, som ikke var så partitro. Det må give nogle enorme spændinger og misstemninger mennesker imellem – og man må til at finde en ny ideologi at tro på.

Sådanne konsekvenser på det personlige og følelsesmæssige plan har været inspirationen for Annette Falk Lunds værker til udstillingen BLIND DATE og til Kunstkalenderen for 2015. Jeg så kalenderen i Butikken på min arbejdsplads KUNSTEN, som for tiden bor på Aalborg Banegård. Her kan man gå ind og købe kalenderen, men man kan selvfølgelig også købe den på Annette Falk Lunds hjemmeside, hvor man også kan læse mere om kunstneren og se flere af kunstnerns billeder.

 

Skriv et svar