Krystalnatten for 80 år siden

I går aftes havde Rbb Abendschau selvfølgelig Krystalnatten og Novemberprogromen 1938 på som tema.

Jeg vil anbefale, at gå ind på Rbb Mediathek og se udsendelsen. Den 9. november 1938 var et vendepunkt, hvor volden mod jøderne eskalerede og nazisternes ondskabsfulde terror tog til. Det var – som alle voksne og begavede mennesker ved og forstår – ganske frygtelige ting, der skete den nat. Idiotiske, uretfærdige, grusomme og ondskabsfulde handlinger overfor personer, som levede helt normalt i samfundet og passede deres ting, men som en gruppe mennesker af ren og skær dumhed kunne blive enige om, skulle forfølges. Jeg behøver vist ikke sige mere, og det kan desværre heller ikke ændre på, hvad der er sket.

Det jeg KAN og derfor også VIL sige er: kære alle medmennesker, tænk jer rigtig godt om, inden I kommer frem til den konklusion, at nogle mennesker er mere værd end andre. For så finder I nemlig ikke nogen god begrundelse for det. Tænk selv! og lad ikke andre manipulere og forføre jer med frygt og misundelse til at tro, at I har mere ret til at være på denne jord end andre!

I Rbb’s indslag hører man to overlevede fra koncentrationslejre udtale sig. Det er stærkt.

Den ene er en kvinde på 93 år, som besøger et gymnasium og fortæller om opholdet i KZ lejren. Hun havde dengang hun blev befriet af de allierede, besluttet sig til, at hun aldrig mere ville tale tysk og aldrig mere sætte sine ben i Tyskland. Heldigvis er hun, siger hun selv, kommet frem til noget andet. Hun er holdt op med at hade, for had er gift! Ta’ den! Hold op med at hade!

Den anden er en mand på 96 år, som er med til mindehøjtideligheden i Synagogen i Rykestrasse, Prenzlauerberg. Hans forældre kom i gaskammer, men han selv overlevede. Han magter ikke rigtigt at tale om det – det vil blive for hårdt for ham, sådan forstår jeg det han siger.

Det er specielt de første indslag af Abenschau i går, der handler om ovenstående, I får det direkte link til det her. Men se også gerne resten af udsendelsen, hvor der er interessante nyheder fra Berlin.

Rbb har også en specialside om Novemberprogromen – se den her.

Skriv gerne en kommentar