Morten Grunwald var agtet og berømt i Tyskland

Morten Grunwald var en kendt og agtet skuespiller i Tyskland. Selvfølgelig mest på grund af hans rolle som Benny i Olsen Banden. Filmene var og er elsket i Tyskland, og det siges især i det nu tidligere DDR – jeg ved ikke om det er helt rigtigt. Men det var nok det med den lille mand, der narrer etaten og storkapitalen – omend kun forbigående – det var populært.

At Morten Grunwald er så kendt og agtet i Tyskland, at Tagesspiegel i forbindelse med hans død ligefrem bringer en artikel, det blev jeg alligevel overrasket over. Og hvor er det dejligt at læse, at hele Grunwalds karriere som skuespiller og teatermand beskives i artiklen, for Grunwald var jo langt meget mere end Benny i Osen banden. Blandt andet kan man læse i artiklen, at han var spillede på Volksbühne i Berlin sidste år. Og så er der jo også det, at Morten Grundwalds far var tysker. En historie helt for sig, som Morten Grunwald også selv har fortalt i en tv-udsendelse.

Læs artiklen i Tagesspiegel her.

I artiklen henvises til en artikel fra 2017, da udstillingen i Potsdam blev åbnet. Den er også interessant at læse. Olsen Banden har virkelig været populær i Tyskland. Men de er altså også godt fundet på. Morsomme og underfundige manuskripter og – fristes man næsten til at sige – skidegodt instrueret. I vores familie kan vi stadig samles om filmene og nyde alle de små stikpiller til emner, som har været aktuelle, da filmene blev lavet – og i nogle tilfælde er det endnu.

Jeg har tidligere omtalt udstillingen om Olsen Banden på filmmuseet i Potsdam, hvor Morten Grundwald også deltog i udstillingsåbningen. Jeg henviser lige til mit tidligere indlæg igen her.

Se et klip fra talkshowet Riverboat på MDR fra 2012, hvor Morten Grundwald er gæst. Anledningen er udgivelsen af en biografi om Ove Sprogøe.

Skriv gerne en kommentar