Kinesisk kunst i Berlin

For kunstinteresserede er det helt sikkert allerede kendt, at den kinesiske kunstner Ai Weiwei for tiden udstiller i Gropius-Bau. Men det er ikke ham jeg refererer til i overskriften. Der er nemlig  hele 23 andre kinesiske yngre kunstnere, som også udstiller i Berlin for tiden.

Det var via organisationen Kulturprojekte Berlin, jeg blev opmærksom på udstillingen Die 8 der Wege: Kunst in Beijing“. En lidt finurlig titel, synes jeg. I udstillingens grafiske logo indgår en kinesisk tekst mellem “der” og “Wege” i teksten. Desværre kan jeg ikke kinesisk, for det kunne have været interessant at vide, hvad titlen på udstillingen egentlig vil sige. Den tyske titel kan jo læses som Die Acht der Wege – og ordet Acht kan på tysk betyde agt (tage sig i agt) og retsløshed (at være banlyst, fredløs). Læser man den seneste pressemeddelelse for udstillingen (29.4.2014) ser man, at titlen refererer til 8 som lykketal i Kina – men også de “veje”, som kuratorerne er gået gennem ca. 50 gallerier, for at udvælge kunstnere til udstillingen. Hmm… ved ikke om jeg blev klogere af det…?

Men udstillingen beskæftiger sig under alle omstændigheder også med kunstnernes bevægelsesfrihed – eller mangel på samme – i det kinesiske samfund. Man får noget at vide om, hvad det er som optager kunstnerne i Beijing lige nu, og hvad for nogle kunstneriske udtryksmåder, der ses i den kinesiske samtidskunst, hvilket egentlig ikke er noget, vi får mulighed for ret ofte. Her vil jeg ikke opremse de 23 kunstnere, I kan se deres navne på udstillingens hjemmeside, som jeg henviser til sidst i teksten.

Anledningen til udstillingen er 20 års jubilæet for venskabsbysamarbejdet mellem Berlin og Beijing, og det er Chinesischen kulturellen Austausch e.V. (GeKA e.V.), som står for udstillingen. Udstillingsstedet er UferHallen AG, beliggende i Wedding lige mellem 3 Ubahn stationer, så det er nemt at komme til stedet. Se placering på kort.

Udstillingen Die 8 der Wege: Kunst in Beijing vises til 13. juli. I udstillingsperioden er der en række omvisninger, bl.a. i morgen den 19. juni kl. 19. Læs mere på udstillingens hjemmeside.

Skriv gerne en kommentar