Kennedy i Berlin

I morgen, den 26. juni er det 50 år siden at John F. Kennedy besøgte Berlin. Det bliver markeret i de næste dage med udstillinger, foredrag, film rundvisninger osv.

Grunden til at der gøres så meget ud af det – for der er rigtig mange markeringer af dagen – er ikke kun, at præsident Kennedy sagde den meget kendte sætning: Ich bin ein Berliner. Men udtalelsen er meget central, for han mente noget med det – det var ikke bare for at gøre sig populær.

Berlin er i den sammenhæng lig med Vestberlin, forstås. Vestberlin var to år inden Kennedys besøg blevet omkranset af en mur, fordi østtyskerne ikke skulle kunne forlade landet den vej. Spændingen mellem øst- og vestblokken var enorm, og det var af stor betydning for Vestberlin, at den amerikanske præsident kom på besøg og var opmærksom på situationen. Det var selvfølgelig også at stor betydning for den amerikanske præsident, fordi Berlin jo var et af stederne, hvor amerikanerne kunne holde øje med russerne.

Kennedys solidaritetserklæring med Berlinerne vakte selvklart jubel i en by, der følte sig i den grad i klemme. Og jeg vil tro at det var været af mindst lige så stor betydning for Østberlinerne som for Vestberlinerne, selv om de ikke kunne være til stede og høre talen og sikkert heller ikke måtte se den i fjernsynet.

I skal selv gå ind på linket til visitberlin.de og se alle de arragementer, der er i forbindelse med jubilæet for besøget. Men jeg vil i forlængelse af teksten ovenfor gøre opmærksom på, at to af arrangementerne består i at vise TV’s dækning af Kennedy-besøget. På Allierten Museum vises hele dækningen på næsten 7 timer, mens Zeughauskino i Deutsches Historiesches Museum kun viser talen til Berlinerne med en varighed på 11 min.

I morgen udgiver Berliner Morgenpost en specialudgave om Kennedy-besøget, så der er mulighed for at få sig en helt speciel souvenir med hjem fra ferien i Berlin.

Endelig skal det nævnes, at Berlin jo har et Kennedy-museum – det hedder The Kennedys, og det er også et besøg værd. Jeg besøgte det, da det lå på Pariser Platz, nu er det flyttet – der har jeg ikke været endnu. I kan se det på oversigten som jeg linker til.

Se alle arrangementerne for Kennedy-besøg-jubilæet på visitberlin.de

Skriv gerne en kommentar