Lirekasse-festival på Breitscheidplatz

LirekasserDette festlige syn kan du opleve i Berlin i denne weekend, hvor lirekasser og deres drejere fra hele verden mødes til den internationale Lirekassefestival i Berlin. Det gør de hvert år den første weekend i juli måned – i år for 35. gang.

Lyden af lirekasse er for mange tæt forbundet med det gamle Berlin. Mackie Messer-temaet fra Brechts og Weills Dreigroschenoper lyder ligesom for det indre øre, når man ser de  sort-hvide film fra Berlin i de gyldne 20’ere.

Festivalen, der i år har har 140 deltagere fra 11 lande (også Danmark), foregår omkring Gedächtniskirche-kvarteret. Højdepunktet på festvalen er lirekasseparaden. Alle lirekassemænd og -kvinder går i morgen lørdag den 4. juli kl. 11.00 i parade fra Bleibtreustrasse ad Kurfürstendamm til Breitscheidplatz.  Hold da op for et syn, det ville være festligt at se. Og forestil jer lige, hvordan det vil lyde med så mange lirekasser på engang. Gud ved om de har den samme melodi allesammen og kan spille den sammen? På Breitscheidplatz vil der fra kl. 12 være forskellige sceneshows både med lirekasserne og med trylleri og musik.

Mon ikke alle stadig ved, hvad en lirekasse er? På tysk hedder det Drehorgel og det lyder jo straks af lidt mere. Lirekasse har på dansk fået sådan en lidt pauver klang. Ofte var det vagabonder eller  mennesker, der på grund af et handicap ikke kunne tjene deres penge på anden måde, som gik med en lirekasse og tjente en skilling. Man kender udtrykket “at blive slået til lirekassemand”. På billedet, som jeg har fået tilladelse til at bruge i forbindelse med omtalen, kan man se, at det ikke forholder sig sådan mere. Det er raske og friske mennesker, der drejer svinget. På tysk findes dog også det tilsvarende udtryk Leierkasten og Leierkastenmann.

På hjemmesiden for Internationale Drehorgelfreunde Berlin kan I læse mere om lirekassens historie i Berlin. Her kan I også se, hvilke museer i Berlin, der fortæller om lirekassen. F.eks. står der en lirekasse på Musikinstrumentenmuseum, som jeg fotograferede for et år siden.

Foto: Kirsten Andersen
Foto: Kirsten Andersen

berlin.de’s hjemmeside kan I læse mere om festivalen i denne weekend.

Skriv et svar