Hvad film kan…

Et mundheld siger at billeder er taknemmelige. Deri ligger vel, at man med billeder kan fremkalde den stemning og det verdensbillede man ønsker.

Det skal vi nok huske i disse dage, hvor vi får så mange billeder ind fra hele verden.

I dag får I nogle film fra det historiske Berlin. Og i Berlin ved vi, at historien har hersket på godt og ondt. I de 12 onde år fra 1933-1945 var de generelt ret gode til at vise et forløjet billede af tingenes tilstand. Men specielt op til Olympiaden i 1936 blev der gjort meget ud af at præsentere Berlin som en fredelig by, som var parat til at modtage gæster fra hele verden. Jeg faldt over denne film på Youtube – lyden er desværre lav, men væsentlig at få med. I 1936 var der jo tale om et diktatur med forfølgelse af modstandere og alt hvad der hørte til. Filmen er et blændende eksempel på, hvad man kan blive bildt ind.

Anderledes er det med filmen fra maj 1945. Her ser vi virkelig, hvad krigen har gjort af fortræd, og hvor miserabel en stand både by og mennesker er i. Læg mærke til de to kvinder i filmen som opgivende har sat sig på hug og skjuler ansigtet. Man føler nærmest deres smerte og håbløshed. I scenerne med de såkaldte Trümmerfrauen, kommer jeg til at tænke på det, som jeg blev fortalt af en ældre kvinde på en udstilling i Berlin. De “fine fruer” var sure over, at de skulle arbejde på den måde, men de var nødt til det, ellers fik de ingen rationeringskort, sagde hun med en vis tilfredshed i stemmen. Man kan godt se på nogle af kvinderne, at de ikke elsker jobbet.

I filmen fra juli 1945 er der kommet lidt mere gang i livet i byen, og man kan se, at der foregår mange forskellige ting. Alle prøver sikkert at klare sig som man bedst kan.

Til slut ligger en film fra år 1900 i farve. Den må jo være koloreret efterfølgende? Filmen er altså fra før både 1. og 2. verdenskrig. Og så er det man tænker: Åh! kunne man bare skrue tiden tilbage og så undgå de rædsler. Det kan man desværre ikke. Man at man dog ikke i det mindste med menneskets veludviklede hjerne kan lære af rædslerne og prøve at leve lidt mere fredeligt – det fatter min hjerne ikke. Nyd de fredelige scener fra Berlin år 1900, hvor man – indrømmet –  behændigt har undgået at vise fattige mennesker. Det foregår vist mest på Unter den Linden og omkring kejseren og slottet.

Se evt. selv flere film på Youtube fra Berlin før i tiden. Men jeg advarer. Der går let nogle timer med det 🙂

Skriv et svar