By Lienhard Schulz (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Georg Elser – filmaktuel i DK

I går var jeg i biffen og se filmen Urmageren. Fortællingen om Georg Elser, som sandsynligvis var tæt på at forskåne verden for mange af 2. verdenskrigs rædsler og tyskerne for en meget tung historie at bære på skuldrene. Filmens danske titel undrer mig iøvrigt. Georg Elser var snedker.

Elser installerede en tidsinstillet bombe i Münchener Bürgerbräukeller, hvor Hitler skulle tale den 8. november 1939. Desværre forlod Hitler og hans følge stedet 13 min før bomben var sat til at udløses. Filmen fortæller om arrestationen af Elser og de frygtlige forhør, han kommer igennem og hans videre liv indtil kort før krigens slutning. Men den skildrer også den unge og livsglade Georg Elser, og hvordan han kommer til konklusionen, at der må gøres noget for at stoppe Hitler og nazisterne. Mere vil jeg ikke røbe her, men I kan læse Elsers historie her.

Der var længere passager under forhørene, hvor jeg måtte sætte hænderne for øjnene, men jeg synes det er en vigtig film, som på en udmærket måde skildrer, at selv for de højtstående militærpersoner var alt ikke sort og hvidt – hvad de selvfølgelig også kom til at betale en dyr pris for.

Først i dag går det op for mig, at det faktisk var på den 20. juli, jeg så filmen. 20. juli attentatet har også en rolle i filmen.

Denne film har iøvrigt ikke direkte forbindelse til Berlin. Men så alligevel. Georg Elser er blandt de modstandsfolk mod nazismen, som har fået plads i udstillingen i Gedenkstätte Deutscher Widerstand, i 2008 blev der opsat en buste af Elser i Moabiter Spreebogen og i 2011 blev der etableret et mindesmærke for Georg Elser i Berlin på hjørnet af Wilhelmstraße/An der Kolonnade – en kæmpe silhouet af Elsers ansigt i profil. Se mere om mindesmærkerne her.

Gå ind og se filmen (den går ikke længere i Berlin, køb DVD eller se den i biografen i Danmark), besøg Gedenkstätte Deutscher Widerstand og tag ud og se mindesmærkerne, næste gang I er i Berlin. Det skylder vi vist de mennesker.

Når I har set filmen, så kan I måske have glæde af at se en dokumentarfilm om Elser fra SWR, 2015. Den ligger på YouTube her.

Foto til indlæg: By Lienhard Schulz (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Skriv et svar