Hufeisensiedlung i Britz

Hufeisensiedlung. Foto: Kirsten Andersen
Hufeisensiedlung. Foto: Kirsten Andersen

I Britz ligger et stort boligkompleks, som kaldes Hufeisensiedlung. Hufeisen betyder hestesko. Den centrale del af  byggeriet har ganske rigtigt formen som en hestesko – her er 600 lejligheder. Hesteskoen blev bygget omkring en lille sø, som nu er centrum for et grønt område inden i byggeriet. Ud fra hesteskoen ligger hele vejen rundt 470 rækkehuse – alle med egen have.

Det er usædvanligt byggeri på flere måder. Det var arkitekten Bruno Taut og stadsarkitekten Martin Wagner, der stod for opførelsen af byggeriet i perioden 1925-33. Det usædvanlige er bl.a. at det blev bygget som socialt boligbyggeri. Endnu mere usædvanligt er, at det som socialt boligbyggeri blev bygget så gedigent og i den moderne og funktionelle stil. Byggeriet er hele tiden vedligeholdt og fremstår flot den dag i dag. I 2008 blev det optaget på UNESCO’s verdensliste for bevaringsværdige bygninger.

Stedet nævnes på berlin.de’s liste over attraktioner i Berlin, og det kan jeg godt forstå. Jeg har altid ønsket at se Hufeisensiedlung, og på vej ud til Museum Neukölln på min seneste Berlin-ophold, tog jeg forbi. Jeg tog nogle billeder, som giver et indtryk af byggeriet. Men hestesko-formen ses bedst på luftfotos – se billeder på Wikipedia artiklen.

Da boligerne stadig er beboet, er der ikke rigtigt mulighed for at få billeder fra inde fra lejlighederne. Men der er alligevel en mulighed for at se, hvordan de oprindeligt var indrettet – hvilket jeg desværre opdagede efter jeg havde været derude. Der findes en Info-Station i en af de lejligheder, som også havde butikslolkaler. Her er noget af det originale interiør at se. Der er begrænsede åbningstider, så gå ind på hjemmesiden og tjek det inden besøget. Husene kan nu købes, men lejlighederne er stadig lejeboliger. Der er ingen ledige lejligheder og heller ingen huse til salg lige nu. Huspriserne kan man se på Info-Stationens hjemmeside – men det kunne nu også være interessant at se, hvad det koster at leje sig ind.

Se mere på hjemmesiden for Hufeisensiedlungs Info Station

Se berlin.de’s artikel om Hufeisensiedlung

Hufeisensiedlung. Foto: Kirsten Andersen
Hufeisensiedlung. Foto: Kirsten Andersen

 

Skriv et svar