Højt at flyve… Otto Lilienthal

At lufthavnen Tegel har tilnavnet Otto Lilienthal er der formentlig ikke så mange der ved. Tilnavnet bliver ikke brugt i daglig tale. Men siden 1988 har lufthavnens navn været Flughafen Tegel “Otto Lilienthal”.

Indtil i dag har jeg heller ikke vidst det. Heller ikke kendt til Otto Lilienthal. Men det egentlig en skam. For manden er medvirkende til, at vi i dag kan flyve verden rundt på kryds og tværs. Otto Lilienthal (1848-1896) var nemlig en af flyvningens store pionérer. Og når jeg tager ham frem her – så skyldes det min Harenberg kalender Algemeinbildung 2014, som man kan lære meget af. Kalenderen nævner forskellige kendte personer, som blev født på dags dato, og Lilienthal blev født den 23. maj 1848. Men det skyldes især, at Lilienthal har været aktiv med sine flyveforsøg i Berlin, og at der findes flere steder at opsøge omkring ham.

I Lichterfelde finder man Lilienthal-Gedenkstätte – et Fliegerberg (flyverbjerg), som han fik bygget op til at foretage sin flyveforsøg fra. Og i Lichterfelder Bäkepark findes endnu et mindesmærke for Lilienthal. Det er en stor Ikarosfigur med med indskrifter om en buste af  ham. Det er ikke tilfældigt, at det er en Ikaros-figur. Lilienthal omkom nemlig ved et af sine flyve-eksperimenter, lige som Ikaros, der brændte vingerne ved at komme for tæt på solen. Ikaros-figuren blev restaureret så sent som i 2012.

Lilienthal ligger begravet i Berlin på Berliner Friedhof Lankwitz – hans grav betegnes som Ehrengrab des Landes Berlin.

Læs mere om Lilienthal-mindestederne her og på Wikipedia

Noget helt aktuelt vedr. flyvning: i dag begynder ILA Berlin Air Show 2014 – det kan I læse om på  ila-berlin.de

Skriv et svar