Medicinskhistorisk museum i Charité

Dagens udgave af berlin-nyt er tilegnet min søn og hans søde kæreste, som skal en tur til Berlin om få dage. Kæresten er medicinstuderende og et besøg på Medicinskhistorisk museum må vel stå meget højt på ønskelisten!

I 1899 åbnede Rudolf Virchow det medicinsk historiske museum, som stadig er at se i Universitetshospitalet Charité. Museet hedder Berliner Medizinhistorisches Museum. Der findes i alt 750 genstande i Virchows samling, og med den som udgangspunkt arrangeres udstillinger med forskellige temaer. Virchow er verdensberømt og har virkelig været en videnskabsmand af format. Er man medicinstuderende må det næsten være et must at se museet. Den nuværende samlingsudstilling hedder Dem Leben auf der Spur, og den ser meget interessant ud – læs mere under linket.

Museet viser også særudstillinger med afgrænsede temaer. Den nuværende særudstilling har titlen Praxiswelten. Zur Geschichte der Begegnung von Arzt und Patient (En verden af praxiser – en historisk fortælling om mødet mellem læge og patient). Udstillingen er bygget op over otte lægejournaler fra de sidste 300 år, stammende fra lægepraksiser i det nuværende Tyskland, Sydtirol og Schweiz. Også udstillede historiske genstande er med til at illustrere mødet mellem læge og patient gennem tiderne.  Som eksempler på genstande nævnes “Harnschauglas” (Uringlas),  “Zahnamulett” og “Totenkrone“. Udstillingen vises indtil 21. september i år.

Udstillingen kommer også ind på de historiske aspekter i lægernes arbejde omkring behandling, helbredelse og døden, samt lægernes honorar for dette arbejde.

Denne udstilling hører nok til i den lidt nørdede afdeling, men da jeg ved, at mange besøger Berlin igen og igen, er det også dejligt med sådanne udstillinger, man kan gå og fordybe sig i. Og for historisk interesserede eller mennesker som arbejder/har arbejdet indenfor det medicinske felt vil udstillingen og Berliner Medizinhistorisches Museum givet være interessant.

Læs mere på Berliner Medizinhistorisches Museums hjemmeside. Under Veranstaltungen kan I tjekke, hvornår der er rundvisninger i museet.

Skriv et svar