Helmut Schmidt og Berlin

Skærmbillede 2015-11-14 kl. 15.58.13I går eftermiddags tikkede Spigelonline meddelelsen om Helmut Schmidts død ind på min telefon. Alt-Kanzleren, som han kaldtes i Tyskland blev 96 år. En biografi om politikeren og privatpersonen Helmut Schmidt kan læses alle steder i disse dage, så den vil ikke blive linet op her. Den tyske wikipedia har en fyldig artikel om Schmidt, og jeg kan kun anbefale at læse den. At Schmidt også var musiker og filosof var f.eks. overraskende for mig.

Her er det selvfølgelig interessant at nævne lidt om Helmut Schmidts forhold til Berlin. Helmut Schmidt blev født i Hamburg og havde sin lokalpolitiske karriere her. Han boede i Hamburg hele sit liv og var efter det politiske virke var ophørt medudgiver af Hamburger avisen Die Zeit. Så det er ikke Berlin man naturligt forbinder med Schmidt. Dog blev han udnævnt til æresborger i Berlin i 1989, men en begrundelse herfor har jeg ikke kunnet finde nogen steder. Det synes også som om Helmut Schmidt havde et noget lunkent forhold til Berlin. Han klandrede byen for at bruge for mange penge, og han anså politikerne i Berlin for middelmådige. Det og meget mere om Schmidts forhold til Berlin kan man læse i Berliner Morgenposts artikel Helmut Schmidt und Berlin – eine besondere Beziehung.

At der var og er stor respekt den anden vej – at Helmut Schmidt var en anerkendt statsmand og et menneske man lyttede til, det viser den række af betydelige personer, som udtaler sig i forbindelse med hans død i går. Se blot reaktionerne i Berliner Morgenpost.

Schmidt var i april i år gæst hos Sandra Maischberger på ARD 1 og her udtaler han sig skarpt, beskedent og behersket om verdenssituationen, Tysklands situation, Märkels poltitik i forhold til Grækenland-krisen, EU, Kina, USA, Putin, en privat rejse med sin kone og datter i Sovjetundionen og andre østlande i 1966 og alt mulig andet. Dog bliver han tydeligvis bevæget, når han taler om sin deltagelse i anden verdenskrig. Det er en meget interessant udsendelse. – Og tænk, Sandra Maischberger får ham lokket til at prøve en e-cigaret….

Se udsendelsen fra YouTube her:

https://www.youtube.com/watch?v=_aq60QiLvVM

Skriv et svar