Hegn foran East Side Gallery 

Der var engang, hvor Berlinmuren blev kaldt for den antifascistiske beskyttelsesmur. Det var selvfølgelig en betegnelse, som kun den ene side at koldkrigsfronterne anvendte.

Nu skal beskyttelsesmuren – eller rettere resterne af den – selv beskyttes. Der er blevet sat hegn op foran muren ved East Side Gallery, simpelthen for at beskytte mod vandalisme i form af graffiti og turisters trang til at sætte deres spor på muren.

East Side Gallery blev kendt, da 118 kunstnere fra forskellige lande udsmykkede dette stykke af muren 1990, efter at Berlinmuren som sådan var faldet i 1989. I 1991 bliver East Side Gallery fredet.

Op til 20 års jubilæet for murens fald bliver muren totalt renset, da malerierne efterhånden er blevet fuldstændig oversmurte af vandaler.  Kunstnerne bliver inviteret til at male deres værker igen, 87 af dem takker ja og 100 malerier bliver genskabt. Nu er tiden kommet til endnu en renselse, men den er lettere at foretage, fordi man i 2009 lagde en beskyttende forsegling på.

Ødelæggelsen af muren ved East Side Gallery er dog så omfattende, at det er blevet besluttet at sætte et afstandshegn op foran muren. Det hegn, som står nu er midlertidigt, man arbejder på en smukkere løsning, hedder det i Morgenposts artiklel i dag.

Det bliver dog ikke kun et hegn, der skal forhindre, at folk med spraydåser, mejsler og andre remedier øver hærværk på det 1,3 km lange murgalleri. Der vil også med 20 m mellemrum blive opsat skilte på flere sprog, som fortæller, at det faktisk er forbudt og dermed strafbart at gøre noget som helst med muren og malerierne. Det er faktisk et fredet mindesmærke.

Lad os håbe, at det hjælper, så man kan bevare dette stykke kulturhistorie.

Læs mere på http://www.eastsidegallery-berlin.de, hvor I også kan downloade en pdf flyer. Se også artiklen på morgenpost.de

East Side Gallery, maj 2011. Foto: Kirsten Andersen
East Side Gallery, maj 2011. Foto: Kirsten Andersen

Skriv gerne en kommentar