Glædelig jul med et nostalgisk touch

Jeg håber, at I alle har haft en dejlig juleaften og med ønsket om flere fredelige juledage er her forslag til lidt underholdning i juleferien. Selv om vi ikke kan rejse og ikke kan gå på museum, kan vi nemlig godt få en god museumsoplevelse.

Det seneste nyhedsbrev fra Stadtmuseum Berlin fortæller om nyheder på museerne under deres paraply. Det er altid interessant at læse om, fx et flygel i Knoblauchhaus, som er blevet restaureret. Der er lagt en video på, hvor der spilles på instrumentet og hvor der også læses et jule-eventyr af E. T. A. Hoffmann. Man får på den måde et glimt af, hvordan julen blev fejret i Biedermeier perioden – nemlig sammen med den nærmeste familie. Sådan som de fleste nok også har gjort det i år, hvor coronaen sætter begrænsninger for samvær. I kan se videoen sidst i indlægget.

Der fortælles meget om juletraditionerne før i tiden, beskrivelse af julemarkeder i Berlin allerede i 1770, og om hvad julemaden bestod af på den tid. Der er link til en lydfil, hvor man kan høre, hvordan forfatteren Lili Parthey (1800-1829) beskrev sin juleaften i 1823 i sin dagbog. Og der er link til en virtuel spadseretur i Berlin med digteren Heinrich Heine. Se alle beskrivelserne her.

Men det, der fangede min opmærksomhed mest var punktet Einblick in unsere Spielzeugsammlung. Her kommer man med ind i museets arkiv for gammelt legetøj. Det hører også julen til, for det var jo sådan noget, børnene fik i julegave også før i tiden. Der bliver i videoen fortalt om mange interessante stykker legetøj, som fx dukker og en lille bus fra 1907. Se videoen herunder.

 

Og her videoen med musik af Bach og Mozart og oplæsning af eventyr.

 

Skriv gerne en kommentar