Fire film om Berlin – 100 x Berlin

Jeg får regelmæssigt nyhedsbreve fra RBB med forslag til at se udsendelser fra deres Mediathek. Det seneste fortalte om fire TV-film om Kieze i Berlin. Det er i anledning af, at det i år er 100 år siden, at alle de små forstadsbyer og bydele blev samlet til GrossBerlin. Kiez kan vel næmest oversættes til kvarter.

De fire film beskriver kvarterer i Nord, Syd, Øst og Vest. Jeg har her i formiddag siddet og set filmen “Die schönste Viertel im Osten”. Der bliver vist historiske film og vi ser, hvordan kvartererne ser ud nu. TV-holdet taler med “folk på gaden” og kendte Berlinere kommenterer kvartererne, hvor de er vokset op, eller kender nogen.

Og hold da op, hvor får man bare sit kendskab til Berlin udvidet. Jeg har jo hørt navnene utallige gange i Berliner Rundfunk fx Grünau, Rummelsburg, Marzahn, Rahmsdorf osv. Men jeg havde jo ikke haft nogen idé om, hvor de ligger. Der er også kvarterer, hvis navn jeg har hørt før: Schmöckwitz og Kackelkietz. I filmene får vi også nyttige historier som fx fortællingen om den museumslejlighed, man kan se i Marzahn, og der er tips om et godt konditori og bageri i Märchenviertel, familiedrevet gennem flere generatioer. Vi hører også om et specielt museum om Charlotte von Mahlsdorf

Der bliver fortalt om 20 kvarterer, og de rangeres fra 20. til første plads. Første plads kommer til sidst, og den indtager selvfølgelig Gendarmenmarkt. Og jeg kan kun være enig. Også interessant at få lidt historie på den.

Jeg skal helt sikkert se de andre film også, og jeg vil kraftig opfordre alle Berlin-elskere til at se filmene. Især i denne tid, hvor det ikke er muligt at besøg byen. Det er ligesom at være der lidt. Og det er en god forberedelse til næste besøg – og næste… og næste og næste ….

Se alle filmene her 

Skriv gerne en kommentar