Genforeningsdagen nærmer sig

For at tage lidt forskud på genforeningensdagen (3. oktober) vil jeg i dag give et tip om en App om berlinmurens og dermed også genforeningens historie. Det er Bundeszentrale für politische Bildung (bnb), som har udgivet App’en. Denne institution havde vi rigtig stor glæde af under tyskstudiet, husker jeg. Her kunne vi nemlig rekvirere gratis materiale om specifikke emner. Også store og tykke bøger – jeg fik f.eks. en om Weimarer Republikken.

Men her handler det jo om muren og genforeningen. Alle der kommer til Berlin har jo ligesom en dobbelt opfattelse af byen, i hvert fald den generation, som kan huske da muren var en fast bestanddel af verdenspolitikken. Når man går i byen, tænker man ofte over, hvor det lige var muren forløb. Det er ikke så tydeligt mere inde i Mitte, men andre steder kan man tydeligt registrere, hvad der før har været Østberlin.

Med appen fra bnb kan man hurtigt få en nøjagtig angivelse på et kort over murens forløb. Man kan få foreslået ture til steder, hvor man kan udforske historien om berlinmuren, og man får anvist, hvilken offtentlig transport der går til stedet. Der er fotos og videoklip samt tekster om de historiske begivenheder. På kortet er også markeret, hvor man stadig kan se spor fra murens tid og hvor der er mindesmærker og udstillinger. Endelig er der beskrevet en række flugthændelser, hvor det på tragisk vis endte med at flugtpersonen blev dræbt af grænsesoldaterne.

Og så indholder app’en også et afsnit om genforeningen, hvor hele processen beskrives. Vil man vide endnu mere henviser app’en til en bnb’s hjemmeside, hvor der er meget mere stof om emnet.

App’en findes så vidt jeg kan se kun på engelsk, hvilket er meget mærkeligt og utilfredsstillende for en germanofil person som mig. Men andre er sikkert meget lettede over, at den findes på engelsk :). I kan downloade app’en i App-store – og I kan læse lidt mere om den her. God fornøjelse med den.

Til gengæld er et længere klip fra YouTube om genforeningen på tysk. Et flot tysk, som det blev talt i de officielle medier i 1990. YouTUbe har et klip liggende med Tagesschau i ARD1 den 1. og 2. oktober 1990 (knap 10 min). Læg lige mærke til Rigsdagsbygningen uden kuplen. Det er rigtig interessant at få opfrisket begivenhederne fra dengang, bl.a. hvordan besættelsesmagterne pakker sammen og forlader Tyskland og overgiver landet fuld suverænitet.

Skriv et svar