Frihedsklokken i Berlin

I Berliner Rundfunk hørte jeg her til morgen en lille interessant historie om Frihedsklokken i Berlin. Den har jubilæum i morgen den 24. oktober, hvor det er 70 år siden den klang for første gang i tårnet på Rathaus Schöneberg.

Historien om klokken er følgende: Den er en kopi af Bell of Liberty i Philadelphia. Det var den amerikanske millitærguvernør i Berlin Lucius D. Clay, som fik idéen til at få en kopi af frihedsklokken til Berlin i sommeren 1950. Klokken blev støbt i Storbrittannien, men den blev finansieret af 16 millioner amerikanere, som samtidig underskrev en erklæring om at dedikere sig til frihed og bekæmpe kommunisme. Man må forstå, at det er tiden, hvor Sovjetunionen og USA står hårdt overfor hinanden, og den kolde krig udvikler sig. Derfor er kommunisme den store fjende for amerikanerne og Vesttyskland. Før klokken kommer til Berlin, rejser den gennem 26 byer og stater i USA. De underskrevne fredsdokumenter fulgte med klokken og opbevares nu Rathaus Schöneberg. Under den kolde krig havde klokken stor symbolsk betydning for Vesttyskland, og den blev transmitteret i RIAS hver dag kl 12 samt særligt 1. maj, juleaften og nytårsaften. Klokken ringer stadig hver dag kl. 12, men det er kun om søndagen den transmitteres i radioen.

Min kopi af Liberty Bell

Bell of Liberty står også i min reol, og har også en særlig betydning for mig. Den havde min søn med hjem til mig fra en rejse til USA, hvor han havde besøgt Liberty Bell Museum i Philadelphia. Den kan endda også ringe.

Læs om Frihedsklokken i Berlin og hør, hvordan den lyder på berlin.de her.

Læs om Bell of Liberty på hjemmesiden for Liberty Bell Museum her.

Skriv gerne en kommentar