Her er det Flemming, der er i Berlin for første gang i 2017og deler sin oplevelse med jer. De steder vi besøgte er attraktioner og museer, som var valgt ud fra Flemmings interesser.
Flemming nu har dit første Berlin-besøg varet et par dage. Hvilken oplevelse synes du var den allerbedste indtil nu og hvorfor?
Flemming: Den største oplevelse var helt ubetinget Fernsehturm med den fantastiske udsigt over byen fra 365 m højde. Det er ligesom at flyve ind over en by, men her har man god tid til at nyde det, hvis man bestiller bord i den roterende restaurant. Vi sad der jo faktisk i 3,5 time og nåede at dreje 4 gange rundt. Man får et godt indtryk af, hvordan byen hænger sammen, og hvor de forskellige ting ligger i forhold til hinanden. Fx den imponerende Karl-Marx-Allée og Unter den Linden med Brandenburger Tor i det fjerne. Man bliver aldrig færdig med at udpege forskellige store bygninger og hvis det var en date, havde det ikke været så heldigt, da min opmærksomhed var mere udenfor vinduerne end på min ledsager. Jeg vil sige det sådan, at hvis man ikke under sig selv denne oplevelse, skal man lade være med at tage til Berlin. (det er første gang redaktøren har været der efter ca. 20 Berlin-besøg :))
VI var jo også på Teknisk Museum. Hvad kan du sige om det?
Nu har jeg gennem mange år været sælger i elektronikforretninger, så det var vældig interessant for mig at se museet. Vi gjorde jo det, at vi valgte to emner ud, som vi ville se (Nachrichtentechnik Fototechnik), fordi vi vidste, at vi ikke kunne nå at se det hele. Det var interessant at se, hvor tidligt man fx havde udviklet TV’et samt at se den store fantasi, der for mange år siden var i produkternes design. Fx den radio vi så, hvor skalaen var en 10″ glasskærm med verdenskortet i farver og små pærer, som lyste op, når man ramte den pågældende station. Et andet højdepunkt på udstillingen var at se verdens første computer model Z1, udviklet af tyskeren Konrad Zuse i 1936 – en “lille fiks ting”, som fylder ca. 7 kubikmeter. Reelt var det kun en stor regnemaskine. Både computerens, telefonens, radioens og TV’ets udvikling nåede vi at se. Men så heller ikke mere. Har man den tekniske interesse, bør man afsætte rigeligt med tid til dette besøg.
Det er en imponerende bygning og det er en speciel oplevelse at stå på stedet, som er knyttet tæt til både 2. verdenskrig og den kolde krig. Jeg tror ikke, det havde været så interessant for mig kun at se bygningen uden at få fortalt om de historiske begivenheder, som er forbundet med den. Det var fx her flyene landede under luftbroen og der stod også en af de legendariske “Rosinenbombere” parkeret på landingsbanen. Den engagerede guide fortalte, at hans personlige helt fra den tid var piloten Gail Halvorsen. Guiden fortalte, at Gail Halvorsen lavede små faldskærme af faldskærmsstof og smed dem med slikpakker ned til børnene. Slik var som meget andet en mangelvare i Berlin lige efter krigen, og hans slikbomber er blevet til en legende. Derfra fik flyene navnet Rosinenbomber.
Redaktøren siger: Vores rundvisning var på engelsk, da Flemming ikke ville få så meget ud af det på tysk. Men man skal være opmærksom på, at der er stor forskel på, om man tager en rundvisning med tysk eller engelsk guide. Den engelske guide henvender sig mest til amerikanske turister, som efter sigende forventer at høre om nazismen og den kolde krig frem for detaljer om bygningen. Jeg har tidligere oplevet en tysk guide, som havde meget mere fokus på selve bygningen, men selvfølgelig fortalte han også om den historiske periode, den er blevet til i.
Næste udgave af berlin-nyt fortæller om vores besøg i Gedenkstätte Berliner Mauer og koncerten i Konzerthaus, som indeholdt en stor og fornøjelig overraskelse.