Die Marlene og Berlin

Sidste år fik jeg foræret en bog af en bekendt i Berlin. Den hedder Berlin. Eine Stadt in Biographien. I bogen fortælles om en række kendte personligheder, som har sat deres præg på Berlin og i eftertiden er blevet hædret for det. Jeg havde taget bogen med til Berlin denne gang, da jeg ved at læse den var blevet inspireret til at opsøge forskellige steder.

En af dem, der fortælles om er Marlene Dietrich. Det er ikke fordi jeg er glødende Dietrich-fan, som nogen er. Men jeg kan selvfølgelig se, som så mange andre, at hun var en stjerne og kan lide hendes sange. En af sangene synes jeg særligt godt om. Det er den, der hedder Ich hab’ noch einen Koffer in Berlin – jeg har stadig en kuffert i Berlin. Det er også en af de allerkendteste.

Marlene Dietrich led den skæbne, at Berlinerne vendte sig mod hende, da hun efter krigen vendte tilbage fra USA for at besøge sin mor. Grunden var, at hun under krigen havde optrådt for de allierede styrker og derfor betragtedes hun som landsforræder. Hun forlod Tyskland igen og slog sin ned i Paris. Da hun så sent som i 1960 kom til Berlin for at give koncert, var der også modstand, men i løbet af koncerten vendte hun dog stemningen. Slutsangen var netop Ich hab noch einen Koffer in Berlin. Ifølge ovennævnte bog, var det Willy Brandt på første række blandt tilskuerne, der rejste sig og fik resten af salen med i en Hun var dog alligevel skuffet og valgte at blive boende i Paris, hvor hun også døde efter elleve år i ensomhed og kun med telefonisk kontakt til omverdenen.

Marlene Dietrichs grav. Foto: Kirsten Andersen
Marlene Dietrichs grav. Foto: Kirsten Andersen

Marlene Dietrich blev begravet i Berlin, og har også en æresgrav på kirkegården i Stubenrauchstrasse i Berlin. Og den var jeg henne og se i går. Marlene Dietrich har skrevet en selvbiografi, som hedder Ich bin, Gott sei Dank, Berlinerin. Posthumt er Marlene blevet æresborger i Berlin, hun har fået en plads opkaldt efter sig og hun blev den første, som fik en stjerne på Boulevard der Stars ved Potsdamer Platz.

Se mere om Marlene på http://www.marlene.com/index.html

Bogen kan helt sikker købes hos Dussmann, men her linker jeg til Amazon

 

 

Skriv et svar