Der Fleck muss weg! Freddy Leck!

Fredag aften sad jeg og så et talkshow på NDR. Talkshowet hedder Tietjen und Hirschhausen. Showet sendes fra Hannover og er ganske underholdendende. Som gæster har de forskellige kendte tyskere. Denne aften bød bl.a. på Wickert (Wickerts Bücher), skuespilleren Heino Ferch, Tryllekunstneren Farid, Varietéchefen Werner Buss – og ikke mindst skuespilleren Dirk Martens (link til Wikipedia).

Dirk Martens er mere interessant end som så. Jeg kan godt genkende hans ansigt fra tyske TV-serier, og han har åbenbart også en karriere som skuespiller i Rusland. Men i aften handlede det mest om hans vaskeri Freddy Leck Sein Waschsalon i Moabit.  Freddy Leck – ….. tænk lige over navnet Freddy Leck – F. Leck, ikke? Fleck (betyder plet). Det er ikke tilfældigt, det fortalte han også i talkshowet. Og hans slogan er så: Der Fleck muss weg! Freddy Leck! Man kan da kun blive glad af sådan et påfund. Det er ikke noget nyt med det vaskeri, men jeg har ikke kendt til det før. Vaskeriet er et ægte vaskeri og fungerer som sådan, men det drives på en gennemført anderledes og morsom facon.

Martens går op i rollen med hud og hår og fortrækker ikke en mine, når han fortæller om Freddy Lecks vaskeri, der er indrettet mere som en stue end som et vaskeri. Vaskeri hedder Waschsalon på tysk, og han syntes at ordet salon ligesom indikerer, at der må være f.eks. en prismelysekrone, noget pænt tapet og et billede af dronning Elisabeth. På Freddy Lecks vaskeri kan man sidde godt ved et bord og få en god kop kaffe eller behageligt i en sofa og se fjernsyn medens tøjet bliver vasket. Han fortæller, at han havde lyst til at åbne et vaskeri, fordi han elsker vaskemaskiner og duften af nyvasket tøj. Ligesådan nyder han at snuse til de forskellige slags skyllemiddel. Han har også selv produceret vaskepulver til babyer – Freddy Leck sein Babywaschpulver.

Den originale idé har betydet, at vaskeriet er blevet en turistattraktion af de mere alternative, og Martens fortæller, at der ligefrem kommer busser med turister. I Japan er hans vaskeri blevet så kendt, så der er produceret merchandise med hans navn, fortalte han i talkshowet. Ligesådan er  han blevet tilbudt fra amerikanske firmaer at grundlægge en franchise forretning. Men det går slet ikke, mener han. Man skal simpelthen holde af vaskemaskinerne og atmosfæren i et vaskeri for at drive det som han ønsker det. Så det har han sagt nej til.

Dirk Martens er selv at finde i vaskeriet – om end nok ikke altid – men en film på YouTube viser ham i hvid kittel tage imod kunderne. En blanding af lokale og dem, der mere kommer for at se stedet, tror jeg. Det er også muligt at stryge, rulle og tørre tøjet. Jeg tror nu ikke jeg skal hen og have vasket hos Freddy Leck, men det kan da godt være, jeg lige skal se vaskeriet, hvis jeg kommer forbi.

Prøv at se hjemmesiden for Freddy Leck Sein Waschsalon og filmen på YouTube

Her kan I se mere om talkshowet Tietjen und Hirschhausen

 

Skriv et svar