Bismarck 200 år

Otto v. Bismarck. Foto: Kirsten Andersen
Otto v. Bismarck. Boruossia-monumentet i Wannsee. Foto: Kirsten Andersen

Den 1. april er 200 året for Bismarcks fødsel. Mange kender ham fra “Bismarck-klumpen”, et stort rød og hvid stribet hold-kæft bolche. Hvorfor dette bolsche fik navnet, ved jeg ikke. Hvis nogen ved det, er de velkomne med forklaringen. (Jeg slog det lige op, og Den danske ordbog på nettet foreslår en misforståelse som forklaring 🙂 http://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=bismarcksklump)

Men der er heldigvis hjælp at få, hvis vi vil vide mere om denne Bismarck. Anders Bager Eriksen fra historiskerejser.dk samarbejder med berlin-nyt, og han har i anledning af 200 året skrevet en meget interessant og omfattende artikel om Bismarck, som I kan læse her:  http://historiskerejser.dk/otto-von-bismarck/

Bismarck blev som bekendt kaldt jernkanzleren. Men han har også haft en mere blød og romantisk side. Det kan man høre mere om på et foredrag i dag hos Urania Berlin (lidt at sammenligne med vores Folkeuniversitet). Foredraget begynder kl. 15.30, og det er dr. Gerhild H. M. Komander, som fortæller om Bismarcks breve til sin kæreste og hustru gennem 48 år. Se mere her

2 tanker om “Bismarck 200 år”

  1. Tak for forklaringen Jonas. Det nok sådan, det hænger sammen. Sikkert godt, at Bismarck ikke oplevede at blive forvekslet med en bismag. Man kan godt associere lidt videre på det – nogle politikere kan jo den dag i dag give en grim smag i munden….

  2. ifølge Historiequizzen på DR hedder Bismarcksklumper som de gør, fordi bolsjet har en bismag af pebermynte. Først i 1891 opfandt Hr. Hansen i Nørregade (Søemods Bolsjer i dag) bolsjer med en anden smag end sukker, og det syntes folk smagte lidt mærkeligt. Bimag blev senere i folkemunde til bismarck.

Skriv et svar