Kapitulation – Tulipanshow og Studentermusik

Friluftsudstillinger flere steder i Berlin
I anledning 70 året for 2. verdenskrigs afslutning – kapitulationen til russerne i Berlin den 2. maj og den totale kapitualation den 8. maj – er der opstillet store plancher rundt om i byen. Det er udstillingen Alltag zwischen Krieg und Frieden – Im Rahmen des Projektes “Mai ’45 – Frühling in Berlin. Jeg ville absolut tage disse udstillinger med, hvis jeg var i Berlin nu. Der er som regel meget information omkring sådanne udstillinger, og det at være lige på stedet, det handler om, det giver noget særligt til oplevelsen.

Udstillingerne med hver sit tema er placeret på disse centrale steder:

  • Brandenburger Tor: Slutning på krigen og begyndelse på freden – hverdag i Berlin 1945
  • Lustgarten:  Sejr og besejrede
  • Joachimsthaler Platz:  Flygtninge og ophold
  • Alexanderplatz:  Forsørgelse og ernæring
  • Wittenbergplatz: Kunst og kultur
  • Potsdamer Platz: Infrastruktur og genopbygning

Vi kender det fra bøgerne og filmene bl.a. Der Untergang og En kvinde i Berlin – men for befolkningen dengang var det virkelighed. Udstillingen viser, hvad hverdagen i Berlin var for et ragnarok i tiden efter kapitulationen. Læs meget mere om udstillingen på Kulturprojekte Berlin, hvor I også gratis kan downloade et hæfte om udstillingen.

Se også Rbb Abendschaus indslag om udstillingen.

På udstillingens hjemmeside fortælles også om app’en „espoto“ kan man her i foråret tage en helt særlig tur gennem Berlin. Man bliver ført i sporene af krigsafslutningen og på seks historiske steder er der spørgsmål og opgaver, som man skal løse. På overnnævnte link til Kulturprojekte Berlin kan I læse mere om, hvordan I downloader appen og kommer i gang. Så vidt jeg kan se, kan app’en bruges i mange andre sammenhænge, så vær opmærksom på den, hvis I rejser med skoleklasser eller som familie med børn.

Udstilling i DHM
Deutsches Historisches Museum åbnede i fredags, den 24. april udstillingen 1945 Niederlage. Befreiung. Neuanfang (1945 Nederlag. Befrielse. Ny begyndelse). Også her viser udstillingen, hvordan hverdagen var i tiden efter krigens slutning. Med udgangspunkt i 36 personers oplevelser beskrives, hvordan krigsårene havde virket på menneskene og deres sameksistens. Udstillingen varer til 25. oktober og jeg vil skrive mere om den senere. Læs mere om udstillingen på DHM’s hjemmeside. Også her kan man downloade en pdf-flyer.

Til udstillingen er der et helt formidlingsprogram. Særligt interessant for danske museumsgæster er et arrangement den 27. maj med titlen Eine Kindheit in Dänemark, hvor Hellmut Seifert Toftdahl fortæller om at være søn af en af en tysk soldat. Der er selvfølgelig også omvisninger i udstillingen – den første allerede i dag kl. 15, men se DHM’s kalender for flere tider.

Tulipaner i Britzer Garten
Foto: Kirsten Andersen

Tulipanshow i Britzer Garten
Nu til noget helt andet: Det er forår og det er lige nu, at tulipanerne blomstrer i Britzer Garten. Tag en tur ud og se tulipanerne, det er så flot. Og mon ikke også alle frugtræerne derude står i fuldt flor nu? Læs mit tidligere indlæg om tulipanshowet her.

Absolventenkonzert i Konzerthaus
Studerende ved Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin får i forbindelse med deres afgangseksamen mulighed for at spille med professionelle orkestre. Onsdag den 29. april kan man for 10 € komme til sådan en Absolventenkonzert i Konzerthaus på Gendarmenmarkt. Her er det dirigentstuderende som dirigerer Konzerthausorchester og musikstuderende som er solister. Se mere om program og billetkøb på Konzerthaus’ hjemmeside.

Foto: Kirsten Andersen

Skriv et svar