I fredens tegn – 70 året for 2. verdenskrigs slutning

2. verdenskrigs afslutning 8. maj
Som jeg har nævnt i seneste nyhedsbrev og som jeg skrev om i sidste uge, så handler meget i Berlin i denne tid om afslutningen af 2. verdenskrig i 1945, således også i den kommende uge.

Der var jo sådan, at krigen sluttede i Berlin den 2. maj og i Europa den 8. maj, da den endelige kapitulation blev underskrevet. Berlin-nyt’s samarbejdspartner, historiker og rejseleder Anders Bager Eriksen har skrevet en meget interessant artikel om, hvad der skete i disse dag for 70 år siden. Den skal I selv læse på Anders’ hjemmeside historiskerejser.dk.

Anders fortæller om begivenhederne omkring underskrivelsen af den endelige kapitulation i Berlin-Karlshorst. Bygningen, hvor underskrivelsen fandt sted er nu Deutsch-Russisches Museum Berlin-Karlshorst og selve salen hvor der blev skrevet under kaldes Historischer Kapitulationssaal. Det er gratis at besøge dette museum og der er rundvisning hver søndag kl. 15. Museet har selvfølgelig en række arrangementer i anledning af 70 året for kapitualtionen. Der er et meget blandet program som fx foredrag, udstillinger, rundvisning, kransenedlæggelse, film, musik, underholdning for børn og fyrværkeri. I kan se hele programmet for den 8. maj på Deutsch-Russisces Museum Berlin-Karlshorsts hjemmeside. Eller I kan downloade en pdf-folder, som I kan printe og tage med på ferien.

Mexicansk hest ved Brandenburger Tor.
Indtil næste søndag kan man se endnu en udstilling i anledning af 70 året for krigsafslutningen. Det er kunstprojektet „Lapidarium – Grenzen überwinden“, en kæmpestor skulptur som forestiller en af hestene fra Quadrigaen på toppen af Brandenburger Tor. Figuren blev beskadiget under krigshandlingerne og det er i den beskadigede tilstand at kunstneren skildrer hesten. Der er stor interesse for udstillingen, fortæller Abendshau på deres facebookside https://www.facebook.com/abendschau.rbb

Foto: Kirsten Andersen
Foto: Kirsten Andersen

Arrangementer ved Brandenburger Tor i anledning af 70 året.
Stiftung Brandenburger Tor indbyder i dag den 3. maj til arrangementet Zukunft Erinnern – 70 Jahre nach
dem Ende des 2. Weltkriegs på Pariser Platz. Det foregår mellem kl. 13 og 20 og der er fotoudstilling – Berlin 1945 i Max Liebermann Haus, oplæsninger og film – bl.a. Edgar Reitz’ Stunde Null (1977). I kan se hele programmet på en pdf-flyer her. Bemærk, at i flyeren står det angivet, hvor arrangementerne foregår. Dette er sådan en lille ekstra gevinst, når man nu er i Berlin på sådan et tidspunkt, og det ville jeg i hvert fald tage med på søndagsprogrammet. Det koster ikke noget at deltage.

Udstilling om krigsafslutningen på Topographie des Terrors.
Hvis I vil udforske temaet endnu mere end de ovennævnte forslag, så er et godt bud at gå en tur på Topographie des Terrors og se udstillingen Deutschland 1945 – Die letzten Kriegsmonate. Jeg har ikke set denne udstilling, men jeg har besøgt stedet flere gange og set andre særudstillinger, og de har altid været interessante og virkelig godt opsatte.

Stedets navn er faktisk helt og aldeles beskrivende for, hvad dokumentationscentret beskæftiger sig med. Det fortæller om den terrorvirkskomhed som nazisterne udøvede over den tyske befolkning. Den aktuelle udstilling handler om, hvordan befolkningen gebærdede sig i de sidste krigsmåneder, hvor hverdagen var kaos, ødelæggelse, terror og angst. Der er offtentlig og gratis rundvisning hver søndag, kl. 14 på tysk og kl. 15.30 på engelsk. Der kan kun være 17 personer med, så hvis man er interesseret i at deltage skal man sige det i informationen 30 min. før rundvisningen begynder. Se mere om udstillingen og rundvisningen på hjemmesiden for Topographie des Terrors.

Foto: Kirsten Andersen
Topographie des Terrors set fra High-Flyer ballonen. Foto: Kirsten Andersen

Krigsafslutning i bøger og film
Krigsafslutningen i Berlin er skildret i mange bøger og film, her er et lille udvalg af dem, som jeg selv har læst og set:

Bøger:
En kvinde i Berlin
Traudl Junge: Bis zur letzten Stunde
Peter Tudvad: Sygeplejerske i det 3. rige
Marie Wassiltschikow: Die Berliner Tagebücher

Film:
Die Mörder sind unter uns (1946)
En kvinde i Berlin (2008)
Der Untergang (2004)

Skriv et svar