For snart en måned siden markerede vi kvindernes internationale kampdag, den 8. marts. Umiddelbart vil nogle måske mene, at vi ikke har så meget at kæmpe for i vores tid. Men det kommer jo nu an på, hvor i verden og i samfundet vi befinder os …vil jeg mene.
I Berlin åbnede den 17. marts udstillingen Berlin – Stadt der Frauen, som handler om kvindernes frigørelse set i Berliner-perspektiv. Udstillingen fortæller om de kvinder, som i Berlin har været foregangsmænd (!) for kvindefrigørelsen. Der blev skrevet en del om udstillingen lang tid før den åbnede, og jeg har hele tiden haft den i baghovedet, for jeg har på fornemmelsen, at det er en temmelig interessant udstilling. Nu kom tiden til at skrive lidt om den.
Desværre har jeg ikke set udstillingen, men jeg har læst om den i den sidste udgave af MuseumsJournal, som jeg lige har modtaget i min postkasse. Og jeg må sige, at den lyder temmelig interessant. Det er nemlig ikke kun en præsentation af de brave kvinder, men også en beskrivelse af, hvordan historien og kulturen omkring dem, har været med til at fremme deres sag eller begrænse den. Hvordan Judenedikt i 1812 sætter gang i salonerne, hvordan det går tilbage under Reaktionssperioden, hvor en lov forbyder elever, lærlinge, åndssvage og kvinder (!) at danne foreninger, og hvordan Lette-Verein fra 1866 igen gav muligheder for kvindernes aktive deltagelse i samfundet. At kvinderne efter de to verdenskrige står alene tilbage, og simpelthen er nødt til at tage føringen for at komme videre betyder selvfølgelig også en ændring på liegestillingsområdet.
På udstillingen fortælles om 20 af de kvinder som indenfor politik, erhverv, kreativitet og innovation har været med til at fremme ligeberettigelsen for kvinder i Berlin i 1900-tallet. Mange af navnene er ikke bekendte for mig, og sikkert heller ikke for andre blandt et dansk publikum. Men det giver jo bare så meget mere at lære om Berlins historie. Udstillingen vises indtil 28. august i år.
Det er en stort anlagt udstilling, og der er rigtig meget at udforske. Alle udstillinger, jeg har set på Ephraim Palais, har været fremragende og meget interessante. 1-2 timer skal man sætte af til sådan en udstilling.
Læs meget mere om udtillingen på Stadtmuseum Berlins hjemmeside her.
Foto til omtalen: Berlin – Stadt der Frauen
Ephraim-Palais, 2016
© Stadtmuseum Berlin | Foto: Christian Kielmann