Hvis murene kunne tale

Foto: Million Motions Medienproduktion
Foto: Million Motions Medienproduktion

Vi har det danske mundheld “Hvis væggene havde ører” eller “Hvis væggene kunne tale”, men her er jeg nødt til at skrive, hvis mure kunne tale. For der er tale om en mur, faktisk en hel husgavl.

Huset med gavlen står i Bernauer Strasse ved siden af mindesmærket for berlin-muren. Husgavlen har lige fået et ny maleri, og det er nok det flotteste og mest indtryksfulde, jeg nogensinde har set af den slags. Det var helt tilfældigt, at jeg så et billede af det på Twitter. Maleriet kan ses de næste tre måneder, og jeg vil opfordre til at tage ud og se det. Samtidig vil det være nærliggende at besøge Gedenkstätte Berliner Mauer, for gavlmaleriet relaterer direkte til Berlinmuren.

Maleriet viser en skive råt kød, som gennemskæres af en stor kniv med påskriften Berlin 1961-1989.  Altså et billede på den brutale og smertefulde adskillelse af noget så sammenhørende som éet kød – ikke blot landet Tyskland og byen Berlin, men også familier, ægtepar og søskende. Man kan næsten føle smerten. Hvis man ser nærmere efter på gavlmaleriet, kan man se, at linierne i kødets marmorering tegner murgrænsen og bydelene i Berlin. Det er et voldsomt stærkt maleri, og jeg mener, det bør blive bevaret længere tid end 3 måneder, hvad jeg også vil tro det gør.

Maleriet blev til som følge af Talenthouse Kreativplattform’s konkurrence om et gavlmaleri med temaet “Hvis murene kunne tale”. Der blev indleveret 396 forslag fra knap 60 lande. Det har nok ikke været svært at finde vinderen, som hedder Marcus Haas. Maleriet er udført med hjælp fra Kunstgruppe Xi-Design, kunstnerne Size Two og Mario Mankey.

Læs mere om og se flere billeder af gavlmaleriet her.

Foto til indlæg: Million Motions Medienproduktion

Skriv gerne en kommentar