Zoo-Aquarium i 100 år

I Tagesspiegels RSS liste så jeg lige, at de i dag har en artikel om 100 års jubilæet for Akvariehuset i Zoologischer Garten. I anledning af jubilæet er der i dag fra kl. 11 forskellige arrangementer for både børn og voksne.  Der vil blive fortalt om dyrene, man kan se de bliver fodret, og der er også noget børnecirkus. I kan se et program for festlighederne på Zoologischer Gartens hjemmeside.

Tagesspiegel skriver i artiklen, at det hele begyndte med krokodillehuset. Senere er det vokset til både hajer, farlige slanger og store edderkopper. Hvis ikke jeg tager helt fejl, så roser journalisten Zoo-akvariet for ikke at gøre mere show ud af det, end det fascinerende ved at komme tæt på dyrene. Der kunne være skabt nogle gru-scenarier, men det har man undladt. Jeg er enig med journalisten. Det nær-ved farlige kan man godt selv fantasere sig til…

Jeg besøgte Berlins Zoologiske have i 2007 sammen med mine to sønner. Det var for det første en dejlig tur vi havde sammen til Berlin dengang, tak for det, “drenge”. Og så var Zoologisk have en rigtig dejlig oplevelse. Stjernen i haven var dengang den lille Knut, som vi selvfølgelig også så. Men hvis ikke jeg husker helt forkert, så brugte vi nok mest i tid i akvariehuset. Der er en vis ro over at se på de spændende fisk, små som store. Jeg fik fotograferet nogle af dem, og sætter billederne på her. Også krokodillen, som det hele jo begyndte med, kan jeg vise billed af (eller måske er det en alligator?) – den fotograferede min søn.

Gennem de 100 år har Zoo været en del af Berlins historie – og haven blev heller ikke skånet under bombardementerne i 2. verdenskrig, hvilket en anden artikel i Tagesspiegel også kommer ind på. Også i den forbindelse er krokodillen hovedperson i en dramatisk historie. Det kan jeg endda give jer en næsten-øjenvidne beretning på. Jeg huskede nemlig, at jeg for en del år siden læste i Marie Wassiltschikows Die Berliner Tagebücher, hvordan hun beskrev sin oplevelse af bombningen af Zoo. Jeg har fundet det i bogen og gengiver det her for jer. Marie kommer gående sammen med en veninde og ser, hvordan byen har forandret sig under nattens bombardementer : […] “Zoologisk Have  var blevet meget beskadiget. En bombe har ramt akvariet, og har dræbt samtlige fisk og slanger. De vilde dyr er blevet skudt her til morgen, da deres bure er blevet ødelagt og der er fare for, at dyrene vil slippe ud. Krokodillerne forsøgte at springe i Landwehrkanal, de blev i sidste øjeblik fisket op og skudt. Sikke et syn!” […] (min egen oversættelse). Wassiltschikows bog kan iøvrigt varmt anbefales – læs om den under fanen Berlinbøger.

I anledning af  Zoo-Aquariums 100 års jubilæum er det i dag gratisk for børn under 15 år at komme ind i Zoo, og for voksne er der er særlig Jubilæumsentré. Læs evt. artiklerne i Tagesspiegel før besøget. Klik jer til dem på RSS listen i højre spalte på siden her – eller tag det direkte link, hvis I først ser indlægget her senere.

Artikel i Tagesspiegel om jubilæet

Artikelt i Tagesspiegel om “stjernedyr” i Zoo-Aquarium gennem tiden.

Skriv gerne en kommentar