Verdensuret på Alexanderplatz er nu fredet

Det store ur på Alexanderplatz, som viser hvad klokken er rundt omkring i verden – også kaldet Weltzeituhr, er netop blevet fredet. Eller som det korrekt hedder på tysk, det er kommet under Denkmalschutz – jeg tror nogenlunde det svarer til, når noget bliver fredet her i Danmark.

Ophavsmænd til uret var  Erich John (design) og Hans-Joachim Kunsch (udførelse). Det 10 m høje ur blev stillet op på Alexanderplatz i 1966 som en del af den socialistiske fornyelse af Alexanderplatz. Siden har det været mødested for utallige turister og Berlinere: “Vi mødes ved uret på Alexanderplatz”…. det kan man også fornemmel, når man selv står og venter på sin aftale der. Læs evt. mere om uret på Wikipedia.

Samtidig blev også de to højhuse Haus des Reisens og Haus des Berliner Verlages i typisk DDR byggestil fredet. De har ellers været i fare for at blive ofret til fordel for nyt højhusbyggeri, men med de nye fredninger er der ved at være fred for bygningerne på Alexanderplatz. De to Peter Behrens huse fra 1920’erne – Berolinahaus og Alexanderhaus var fredet for længst og Haus des Lehrers og Kongresshalle blev det for nogen tid siden.

Godt at man ikke jævner alt med jorden, som har minder om en forskellig politisk opfattelse. Se hvordan det gik med slottet i sin tid. Men i nogle tilfælde forstår man jo også godt, at man hurtigst muligt vil skaffe sig af med manifestationer af en uhyggelig ideologi, som i tilfældet med nogle nazistiske bygninger.

Og det er jo en evigt-pågående diskussion…. det om afskaffelse af historiske mindesmærker.

Nu er beslutningen i hvert fald taget for verdensuret og nogle af DDR-bygningerne omkring Alexanderplatz.

 

Skriv et svar