Tempelhof i AlliertenMuseum og vice versa

Vue over landingsbanen og lufthavnsbygningen, 2009. Foto: Kirsten Andersen
Vue over landingsbanen og lufthavnsbygningen, 2009. Foto: Kirsten Andersen

På AlliertenMuseum vises indtil 19. april næste år en udstilling om Tempelhofs amerikanske periode. AlliertenMuseum er et museum som fortæller historien om de vest-allieredes historie i Berlin, og det blev indviet af Helmut Kohl i 1998. Museet ligger på adressen Clayallee 135, men der er planer om, at museet i løbet af få år flytter til bygningerne i den tidligere Tempelhof Lufthavn.

Tempelhof-komplekset er et af verdens største bygningsværker, og det fortælles, at der skal flere tusind nøgler til at komme ind i alle rum. Området og bygningerne og har en meget blandet historie bag sig. Det var her flyvningen i Europa tog sine første vingeslag, bygningen er sat på stedet af nazisterne, der var KZ-lejr i Colombia Haus, her var tvangsarbejdere til krigsindustrien under 2. verdenskrig, efter krigen luftbro under Berlin-blokaden, under den kolde krig amerikansk base og efter genforeningen havde lufthavnen sin første periode som civil lufthavn frem til 2008, hvor den lukkede for flyvning.

Særudstillingen på AlliertenMuseum koncentrerer sig om tiden, hvor amerikanerne holdt til på Tempelhof. Ved krigens slutning blev Tempelhof indtaget af den røde hær men blev senere overgivet til amerikanerne. Der var militærbase, luftovervågningscenter og alt, hvad der følger med sådan noget. Sideløbende med udstillingen tilbydes imidlertid rundvisninger på lufthavnen, og her får man sikkert også få mere af stedets historie fortalt. Jeg har selv været med på en rundvisning i Tempelhof-bygningerne. Den varede 2 og en halv time og vi var alle steder – oppe på taget, nede i forsyningsrummene, rundt i bygningen – også i kontorerne hvor den tidligere amerikanske militæradministration holdt til. Det er nok den mest interessante rundvisning, jeg har været på nogensinde.

Jeg vil ikke skrive så meget mere, men vise nogle af billederne, jeg tog på rundvisningen. I kan læse om udstillingen på AlliertenMuseums hjemmeside.

Skriv et svar