Stasi museum: Udstilling om den fredelige revolution

Under et Berlin besøg i denne tid, ville det være relevant at besøge Stasi museum, hvor der for tiden vises en udstilling om den fredelige revolution i Leipzig for 25 år siden. Den fredelige revolution, som førte til en af de største historiske begivenheder i Europa i nyere tid, nemlig murens fald.

Stasimuseet er indrettet i bygningerne, hvor DDR’s Miniserium für Staatssicherheit havde sit hovedkvarter. Museet har ladet Erich Mielkes kontor stå, som det var, da DDR lukkede ned. Erich Mielke var DDR’s sidste minister for statssikkerhed.

Jeg har ikke besøgt stedet siden 2006, hvor det endnu ikke var Stasimuseum, men hvor det var meget interessant både at se alle kontorerne og den lille udstilling om overvågningen og udspioneringen af befolkningen samt at drikke kaffe i officersmessen. Så mon ikke jeg også skal en tur derhen en af dagene?

Museet er dog delvis lukket ned for tiden, mens der bliver bygget helt nye udstillinger op. De nye udstillinger kan ses fra 15. januar i 2015. Men man har valgt, at lade Erich Mielkes kontor stå som det er. Det er en god idé, for det er nok det, mange kommer for at se. Indtil de nye udstillinger er klar, kan man altså i det, de kalder Haus 22, se udstillingen “Die Friedliche Revolution in Leipzig” – en vandreudstilling fra Bürgerkomitee Leipzig.

Se mere på Stasimueum Berlins hjemmeside

Der var ikke meget at se på kontorerne i 2006, men denne herre var selvfølgelig på hylden.

Ministerium für Staatssicherheit, 2006. Foto: Kirsten Andersen

Skriv et svar