Nyt museum for det 20. århundredes kunst?

Der er måske et nyt museum for kunst fra det 20. århundrede på vej i Berlin.

Nogle vil sikkert huske udstillingen Bilderträume i Neue Nationalgalerie i efteråret 2009. Det var en præsentation af ægteparret Ulla og Heiner Pietzsch’s private samling af 150 kunstværker fra den periode, som på tysk benævnes Die klassischen Moderne (dækker nogenlunde surrealisme og abstrakt ekspressionisme). Samlingen rummer kunstnernavne som Max Ernst, René Magritte, Joan Miró, Salvador Dali, Jackson Pollock og Mark Rothko.

Ægteparret Pietzsch skænkede i 2009 samlingen til den stiftelse, som står for alle de statslige museer i Berlin (klik her for at se en oversigt). Som det ofte er ved sådan en gave, var der den klausul tilknyttet, at samlingen ikke måtte gemmes væk i depot, men skulle vises offentligt. Det har man blot ikke plads til på Neue Nationalgalerie, som er det sted blandt stiftelsens udstillingssteder, der viser kunst fra den periode. Og her er det, at det bliver aktuelt at tale om et nyt museum for det 20. århundredes kunst i Berlin. For nu presser Klaus Wowereit (som jo også er Kultursenator) på, for at der skal til at ske noget, så klausulen kan overholdes.

Tagesspiegel skrev i en artikel den 23. december, at der nu skal søges private sponsorer til at få en rotation igang. På Museumsinsel skal Bodemuseum udvides, således at værkerne fra Gemäldegalerie på Kulturforum kan komme derhen. Og så skal Kulturforum indrettes til at kunne rumme både Pietzsch’s samling og Marx samlingen, som nu præsenteres på Hamburger Bahnhof.

Det bliver virkelig spændende at følge den proces, for slet ikke at tale om at se udstillingen, når det bliver gennemført.

Læs artiklen i Tagesspiegel

 

Skriv et svar