Mere om Menuhin

For nogle dage siden skrev jeg om Konzerthaus’ hyldest til Yehudi Menuhin i anledning af 100 året for hans fødsel.

Også Philharmonie hylder Menuhin med en foyer-udstilling. Her vises med fotos, uddrag af programhæfter, film og lydfiler Menuhins særlige tilknytning til Berliner Phillharmonikerne – en tilknytning som eksisterede gennem 60 år.

Allerede i 1929 spillede den dengang kun 12-årige Yehudi Menuhin med Berliner Philharmonikerne. Den legendariske dirigent Bruno Walter dirigerede orkestret og Menuhin spillede Bachs E-dur violinkoncert. Koncerten blev en sensation og begyndelsen til Menuhins store karriere. Det blev til endnu en koncert med orkestret i 1931. Efter 1933 kunne Menuhin som jøde ikke mere spille i Tyskland.

Menuhein var imidlertid en af de første jødiske musikere, som efter krigens slutning vendte tilbage til Berlin og spillede med orkestret, denne gang under Furthwänglers direktion. Furthwängler, som jo har sin helt egen historie med Berliner Philharmonikerne under nazismen. Menuhin fik meget kritik for som jøde at vende så hurtigt tilbage til Berlin, men netop ligesom Furthwängler, har han vel ønsket at fokusere på musikken og ikke politikken. Det blev til flere koncerter med orkestret i slutnignen af 1940’erne bl.a. turnekoncerter med Karajan.

Fra 1970’erne og frem spillede Menuhin regelmæssigt med Berliner Philharmonikerne og dirigerede dem også flere gange.

Alt dette fortæller udstillingen om, og jeg skulle helt sikkert se den, hvis jeg var i Berlin. Udstillingen vises indtil 22. juni. Læs mere om udstillingen i Philharmonie her.

Den 20 maj afholdes et erindrings-arrangement om Yehudi Menuhin i Philharmonies Hermann-Wolff-Saal, hvor bl.a. tidligere medlemmer af Berliner Philharmonikerne medvirker. Se mere om det her.

Her får vi fra youtube en historisk optagelse med Menuhin og Karajan

Skriv et svar