Luftbroen

I dag er det 70 år siden Sovjetunionen kappede forbindelsen til Vestberlin, der jo lå som en isoleret ø i DDR.

Det lykkedes ikke at få Vestberlin inddæmmet i DDR, vor der blev som bekendt etableret en såkaldt luftbro af fly fra de vest-allierede, selvfølgelig ikke mindst USA. Der går mange historier om den tid, “die Rosinenbomber” bl.a., som flyene blev kaldt. Det var en af piloterne der fik idéen at lave små faldskærme med slik til børnene, som blev smidt ud, når flyet var lavt nok.

Foto: Kirsten Andersen

Over indgangen til Technisches Museum i Berlin hænger sådan en Rosinenbomber (fotoet).

Det var en risikabel affære med flyene, der landede med 3 minutters mellemrum og der omkom også mennesker under den periode.

Blokaden, som aktionen kaldes, varede næsten et år, nemlig til den 12. maj 1949. Det er en lang periode at være afhængig af andres hjælp, og når man læser om blokaden eller hører mennesker, der har oplevet det, fortælle om det er det centrale ord: taknemmelighed.

Hvis I vil se mere om Luftbroen, kan I besøg Allierten Museums hjemmeside her – eller selve museet, selvfølgelig. En rundvisning i Tempelhof Lufthavn vil også have luftbroen på programmet og her kan I også se mindesmærket for luftbroen.

Se også en lille video om blokaden i dagens anledning

https://youtu.be/10GwAN5vCn8

 

Skriv et svar