Konzerthaus – sommerpause og ny sæson

I sidste uge kom der nyhedsbrev fra Konzerthaus. De fortæller, at de med den nyligt afholdte Nikolaj Znaider-koncert har sluttet både hans Artist in Residence og sæsonen 2013/2014. Nu er der sommerpause. Det er imidlertid en noget længere sommerpaus i programmet, end der plejer at være, for scenen i den store koncertsal skal fornyes. Det betyder, at den nye sæson med Koncerthausorchester Berlin først begynder 10. oktober – og så er det med en ny Artist in residence, nemlig pianisten Arcadi Volodos.

Konzerthausorchester spiller dog indtil da forskellige andre steder i Berlin og omegn – ved Choriner Musiksommer, ved Festspielen Mecklenburg-Vorpommern, ved Kiez-Konzert-Festival og ved Musikfest Berlin i Philharmonie. Læs mere på http://www.konzerthaus.de/service/sommerpause

Der vil fra 12. juli til 30. september også være mulighed for at besøge Konzerthaus og få en rundvisning. Hvis det er muligt, vil man også komme ind i den store koncertsal og se, hvordan byggeriet skrider frem. Rundvisningerne begynder kl. 16, varer 75 min. og koster 3 Euro pr. person. Læs mere om det på http://www.konzerthaus.de/besichtigungen

En af berlin-nyts læsere, Birgit Sørensen, har leveret tekster til indlæg nogle gange på det seneste – og mange tak for det. Birgit har også sendt en tekst om sin oplevelse med Znaider-koncerten, og en oversigt over hvem der har været Artist in residence hos Konzerthaus gennem tiden. Jeg bringer Birgits tekst her:

Znaider i Berlin !

I sæson 2013/14 har violinisten Nikolaj Znaider været ”Artist in residence” i Konzerthaus Berlin og med 3 koncerter d. 27.-29. juni afsluttede han det ærefulde hverv – i de sidste koncerter som dirigent, idet han de seneste år også har uddannet sig til at kunne varetage denne funktion. I alt 9 koncerter blev det til og med en helt fyldt koncertsal og stående ovationer efter den sidste koncert, kan man jo forestille sig, at han vil lægge vejen forbi Konzerthaus Berlin en anden gang – og selvom han også er en glimrende dirigent, så foretrækker jeg personligt, at han har violinen med.

Programmet for den sidste koncert var Beethovens 5. klaverkoncert med pianisten Elisabeth Leonskaja som Znaider personligt havde ønsket som solist – og det forstod man godt, når man overværede hendes fortolkning af Beethoven. Desuden Hector Berlioz: Symphonie fantastique, som er skrevet nogle få år efter Beethovens klaverkoncert og ifølge den indledende orientering, som blev afholdt en time før koncerten, stærkt inspireret af Beethoven.

I programmet for 2014/15 kan man se at en af de tidligere indehavere af titlen, den tyrkiske komponist og pianisten Fazil Say, vender tilbage med en koncert i den kommende sæson.

Året før Znaider var det den tyske violinist Julia Fischer, der var årets kunstner – også med en række koncerter.

Næste års Artist in residence er Arcadi Volodos, som er født i St. Petersborg og bl.a. uddannet i Moskva, men nu bosat i Spanien med familien. Han vil i løbet af sæsonen kunne høres 12 gange.

Her en oversigt over Artists in residence hos Konzerthaus gennem tiden: 2014/15 Arcadi Volodos, 2013/14 Nikolaj Znaider, 2012/13 Julia Fischer, 2011/12 Sol Gabetta, 2010/11 Fazil Say, 2009/10 Antoine Tamestit, 2008/09 Martin Helmchen, 2007/08 Viviane Hagne.
/Birgit Sørensen

 

Skriv et svar