Humboldt-udstilling på DHM

Humboldt-udstilling på DHM

I morgen, torsdag den 21. november åbner Deutsches Historisches Museum udstillingen Wilhelm und Alexander von Humboldt. Udstillingen vises frem til 19. april 2020.

De to brødre er legendariske videnskabsmænd i tysk historie. Dette er dog den første store tyske udstilling om brødrene. De to har præget tysk videnskab som ingen andre, og det er derfor også helt selvfølgeligt, at statuer af dem flankerer indgangsporten til Humboldt Universitetet på Unter den Linden i dag. Her har jeg dog kun fået Alexander med på mit foto:

Foto: Kirsten Andersen

Alexander von Humboldt (1769-1859), var naturvidenskabsmand og forskningsrejsende og sammen med Karl Ritter grundlægger af den moderne geografi. Han foretog rejser i Europa, Sydamerika og Centralasien. Det kan slet ikke sammenlignes med rejser i vore dage, men har været meget krævende og har strukket sig over lang tid. Hvad jeg udleder af Gyldendals Leksikons tekst, som jeg referer til sidst i teksten, så har han ikke være sådan en opdagelsesrejsende, som opdager nye landområder. Hans bedrift bestod i at beskrive det han så i nøjagtige, videnskabelige detaljer. Og det gjorde han så godt, så det har fået betydning for videnskaben helt op til vor tid. Læs endelig mere på Gyldendal.

Wilhelm von Humboldt. 1767-1835, sprogforsker, filosof og preussisk statsmand. Han er kendt for at reformere det preussiske uddannelsesvæsen og indføre fri og uafhængig forskning samt det frie studievalg ved universitetet i Berlin, som nu bærer hans navn – Humboldt Universität. Det politiske preussen var ikke moden til hans frihedsidealer, så han fik vanskeligheder med at være politiker. I stedet helligede han sig mere filosofi og sprogforskning. Læs mere på Gyldendal via linket.

Læs meget fyldige tekster om de to brødre på tysk Wikipedia: Alexander von HumboldtWilhelm von Humboldt.

I forbindelse med udstillingen er der flere arrangementer samt visning af film som direkte eller indirekte handler om Alexander von Humboldt og hans videnskabelige rejser. Læs mere om udstillingen på DHM’s hjemmeside her. Læs også historierne om nogle af de udstillede genstande, fx Alexander von Humboldts dødsmaske.

Jeg har anvendt tekst fra:

Sofus Christiansen: Alexander von Humboldt i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 19. november 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=485742,

Vibeke Winge: Wilhelm von Humboldt i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 19. november 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=93772

Tysk Wikipedia.

Skriv et svar