Hornmarathon i Philharmonie

På søndag den 27. september afholdes Berlin-Marathon, som er et af de populæreste maratonløb både hos løbere og tilskuere.

Men der afholdes også et andet maraton i Berlin på søndag. Det er hornisterne i Berliner Philharmonikerne som holder Hornmarathon, en hel dag hvor musikerne fortæller om  instrumentet og spiller hornmusik sammen med hornister fra Orchester-Akademie og elever fra musikskoler i Berlin.

Kan man bruge en hel dag på det, spørger nogen måske? Ja, det kan jeg sagtens forestille mig. Hornet, som vi på dansk oftest kalder waldhornet, er jo et helt særligt instrument og meget vanskeligt at spille på. Det er ikke sådan, at man bare kan blæse og trykke på en ventil, og så kommer den tone man ønsker. Tonen skal dannes med læberne, der skal blæses med den rigtigt styrke og der kan dannes kondensvæske i rørene, så der er meget, der skal spille sammen.

Hornet skal ofte sætte ind, når orkestret spiller svagt, og hvis en tone svipser, så kan det bare høres helt tydeligt. Det kan godt give lidt nerver på hos hornisterne, hvilket naturligvis ikke gør det hele bedre. Når det lykkes for hornene, og det gør det jo for det meste, så kommer den der dejlige bløde tone og det kan blive så smukt, at det bare bliver helt himmelsk at høre på.

Det er en rigtig god idé at tage sådan et instrument frem og forklare og demonstrere om det. Nu om dage, hvor der er så mange dimser, man bare kan trykke på og få et resultat frem, så kunne nogen jo tro, at det er ligesådan med et musikinstrument. Det er det ikke, og det er man også klart over, hvis man selv har prøvet kræfter med det, uanset hvilket instrument det er.

Hornmaratonen begynder kl. 11 på søndag og holdes i Philharmonies Kammermusiksaal. Der blæses af med en koncert, hvor alle der har et horn med kan blæse med! Læs mere her.

Hornet spiller i gruppe i orkestret, i kammermusik og solistisk f.eks. i Mozarts hornkoncert, som I kan se og høre her, endda også med Berliner Philharmonikerne.

https://youtu.be/SEtsnSWgcZ8

Skriv et svar