Stadtmuseum Berlin fortæller i deres seneste nyhedsbrev om en udstilling på Bröhan Museum om kunstneren Hannah Höch (1889-1978). Stadtmuseum Berlin har udlånt et værk til udstillingen, nemlig kunstnerens selvportræt fra 1937.
Hannah Höch er nok mest kendt som dadaist og for sine fotomontager. Da fotomontagerne i tiden sammen med Dada-bevægelsen var politiske og kritiske, fik hun forbud mod at udstille efter at nazisterne kom til magten. Efter krigen fortsatte hun med fotomontagerne.
Hannah Höch har dog i et interview udtalt, at Dada hænger hende langt ud af halsen, fordi det kun er det, folk vil høre om. Hun har sammen med dadaisterne udstillet med store navne som George Grosz, John Heartfield og Max Ernst, sikkert derfor bliver det ofte den mest fremhævede periode i hendes karriere.
Som man kan læse bl.a på tysk Wikipedia og hjemmesiden for Förderverein Künstlerhaus Hannah Höch e.V. har Hannah Höch imidlertid efterladt et oevre, der dækker mange kunstneriske genrer som grafik, maleri, foto og skulptur. Det er netop hvad Bröhans udstilling vil vise med omkring 120 værker, og meget beskrivende har den fået titel efter en strofe i et af hendes digte: “Abermillionen Anschauungen“.
Hannah Höch flyttede i 1939 til Berlin-Heiligensee, hvor hun boede til sin død. Hun anlagde en meget smuk have, og Förderverein Künstlerhaus Hannah Höch e.V. har som formål at bevare og pleje denne have. Hus og have blev i 1990’erne erklæret under “Denkmalschutz”, og det der muligt efter aftale at besøg stedet.
Udstillingen vises indtil den 15. maj. Jeg når den desværre nok ikke (tænker lidt på et besøg sidst i maj). Men jeg er overbevist om, at det er så god en udstilling, at jeg godt tør anbefale den. Jeg har flere gange besøgt Bröhan Museum, og udstillingerne har altid været værd at gå efter.
Læs mere om udstillingen og se nogle af værkerne på Bröhan Museums hjemmeside her
Læs mere om Hannah Höch på tysk Wikipedia her
Læs om Förderverein Künstlerhaus Hannah Höch her
Se også Stadtmuseum Berlins omtale af udstillingen og det udlånte selvportræt her